„Медијана Нифест 2017“ — богатији него икад

По четврти пут Нишлије и гости ексклузивно уживају на међународном фестивалу стрипа од 11. до 14. маја • Изложбе међународног значаја: европски домети уметничке породице Крстић Лаци из Ниша и Туцићев „Трећи аргумент“ по Павићу • Церемонија додељивања француске „Златне музе“ Владимиру Крстићу • Ексклузивно: аутори „Дилана Дога“ и „Загора“ из Италије • Српска премијера филма о Косову и Метохији аутора из Француске • Представљање Центра за уметност стрипа и нове националне стратегије за стрип у Србији • Илустрована трилогија о Немањићима • Драган де Лазаре представља „Киселине црне боје“ • Обележавање европских и српских јубилеја • Презентације најважнијих издања • Сајам издавача • Отворени часови школе стрипа • Концерти и журке

 Nifest2017 baner web

У четвртак, 11. маја, у Нишу по четврти пут почиње међународни стрипски и културни фестивал, сада проширеног назива „Медијана Нифест“, јер се одржава уз покровитељство Градске општине Медијана.

Координатори фестивала су Зоран Николић и Срђан Савић, организатор је и ове године Удружење љубитеља стрипа „Бранко Плавшић“, технички организатор ЈКП „Тржница“ Ниш, а стручни партнери Удружење стрипских уметника Србије и двадесетак установа из наше земље и Европе.

И ове године је улаз на све програме бесплатан, а проширен је ексклузивним догађајима, неким и од европског значаја.

Од јубилеја Дилана Дога, преко Павића до француског филма о Косову

Први фестивалски програм ће бити у четвртак у 14:00 часова, када се у галерији Нишког културног центра отвара ауторска изложба међународно значајног стрипара Зорана Туцића, насловљена „Пројекат Трећи аргумент“ по антологијском албуму рађеном по прози Милорада Павића и сценарију Зорана Стефановића. Светску премијеру је овај стрип имао 1995. штампањем у Нишу. У међувремену га је читала публика широм света, а најновије издање је управо објављено у Француској. Нишки љубитељи културе су први који после 22 године виде нове Туцићеве радове на исту тему — опстанак европске цивилизације и човечанства у неизвесном одмеравању Истока и Запада. Изложбу прати исцрпан каталог у боји.

Свечано отварање „Медијана Нифеста 2017“ одржаће се исти дан на Нишком сајмишту, месту где ће се одиграти већи део дешавања на фестивалу. Манифестација обележава важне јубилеје европског стрипа: 70 година Таличног Тома, пола века Корта Малтезеа, али и тридесет година Дилана Дога у Србији, где учествује лично и цртач Данијеле Калури.

Из Италије и куће „Серђо Бонели едиторе“ стиже још један гост омиљен код читалаца — Марчело Манђантини, цртач култног Загора, љубимца многих нараштаја на Балкану.

Клуб Војске Србије организоваће премијеру филма „Косово: хришћанство у опасности“, чији је аутор чувени француски новинар, публициста, телевизијски и филмски радник, али и стрипски сценариста Ивон Берторело са колегом Едијем Викеном. Документарац је урађен у француској продукцији, на француском језику, и уврстио је сведочења и страних аналитичара и житеља Космета. Филм ставља акценат на важност православне хришћанске традиције у српској покрајини, али и упозорава да је хришћанство у опасности на Косову и Метохији, а тиме и у Европи. На трибини овим поводом учествују аутор Берторело и филмолог Срђан Савић.

Трејлер филма:

Центар за уметност стрипа и нова национална стратегија за стрип

Дом омладине Београда са партнерима представиће се са три програма које модерише Драгољуб Стојковић са угледним гостима из Ниша и Београда. У питању су „Стрипски фанзини у Србији“, „Политикин Забавник – јуче, данас, увек“, али и путујућа трибина од велике културне важности под називом „Национална стратегија за стрип и нови Центар за уметност стрипа“.

Центар за уметност стрипа је програмска целина, прва своје врсте у југоисточној Европи. У Дому омладине Београда и путем гостовања Центар организује делатности од културног и друштвеног значаја, везане пре свега за ликовно приповедање и визуелну комуникацију. Публици се нуде предавања, трибине, промоције, курсеви и радионице, стручно-научни скупови, фестивали и конвенције, истраживање, издаваштво, стручне процене и друго. Ово је заједнички подухват Удружења „Свет стрипа" из Крагујевца, Дома омладине Београда и Удружења стрипских уметника Србије (УСУС), са бројним партнерима у земљи и иностранству — уметничким, културним, образовним и научним установама.

Европско наслеђе уметничке породице Крстић и додељивање француске „Златне музе“ Владимиру Крстићу Лацију

Један од средишњих догађаја фестивала „Медијана Нифест 2017“ је група програма у петак 12. маја, везаних за уметничку породицу Крстић из Ниша — светски познатог Владимира Крстића Лација и његове кћери, такође угледне ликовне уметнице, Тамару Крстић Лаци и Аниту Милић.

Прво ће се на Нишком сајмишту поновити програм којим је у априлу отворен београдски Центар за уметност стрипа — трибина „Шерлок Холмс, од Дојла до Лација“. На њој ће учествовати Крстић као аутор стрипског Шерлока Холмса и Зоран Стефановић, аутор студиозног поговора за сабраног Холмса на српском у издању „Маконда“ (остала два аутора су Давид Албахари и Васа Павковић). Они ће говорити о доприносу који уметници из Србије и региона дају светској шерлокијани већ пун век. Врхунац тога су стрипови које за француско тржиште у 21. столећу црта један од најбољих цртача реалистичке стилизације у Европи, Владимир Крстић Лаци. У извођењу овог Нишлије, а по сценарију Силвана Кордуријеа, добијене су езотеријске и мистичке приче о Шерлоку Холмсу и лондонским вампирима, односно о детективу и Лавкрафтовом Некрономикону, које данас чита публика многих земаља.

Затим ће се у Официрском дому отворити прва нишка изложба ове врсте „Наслеђе: Уметничка породица Крстић – интермедијална уметничка игра“, која доноси опчињавајући пресек рада ово троје нишких уметника у сликарству, графици, стрипу, ликовном обликовању, скулптури, дизајну ентеријера и другим ликовним областима. Изложбу прати обиман каталог на 44 стране, у колору, на српском и француском језику.

По речима Зорана Стефановића: „Уметност у добу Препорода и Човечности мораће да врати животу ону енергију и смисао које је добила да чува. Ако промислимо и проучимо, схватићемо да ова нова ренесанса, задивљујуће оличена у делима Лацијевих, говори увек истим филозофским и идеолошким језиком, без обзира на то да ли је реч о фигуралности или апстракцији, приповести или предмету, забави или употребљивости. (...) То вишедимензионално поимање видимо у Владимировим ликовним приповедањима која, осим главне радње туђег сценарија, увек причају и лично лацијевски Мономит о Човеку (што би могао бити предмет засебних истраживања мудријег научењака)... То видимо у Тамарином сликарству и цртежу који сублимишу оно најбоље и најважније што нас унутрашњим оком и виђењем у уму опседа... То видимо у Анитином геометризованом и скулптуралном дизајну који зазива ментални мир неолитске уметности Лепенског вира или данас омиљеног сведеног израза Далеког истока.“

У Официрском дому ће у наставку програма бити и церемонија уручивања француске награде „Златна муза“ Владимиру Крстићу Лацију као најбољем аутору Сан-Ремија за 2017. годину на основу гласања публике. У церемонији ће учествовати Лоран Катр, директор фестивала у Сан-Ремију, и представници општина Сан-Реми и Шалон сир Сон, француске покрајине Бургоње.

Десетине програма за све узрасте: Од Немањића до школараца

Посебна пажња на „Медијана Нифесту 2017“ биће дата обележавању 40 година једне од најбитнијих европских стрипских група „Београдски круг 2“, али и четврт века Школе стрипа „Ђорђе Лобачев“ под вођством Владимира Весовића.

Угледни француско-српски аутор и претходни добитник „Златне музе“ Драган Лазаревић (де Лазаре), „модерни класик“ по речима европске публике, представиће ексклузивно свој најновији албум „Киселине црне боје“, недавно објављен у Француској, рађен са Божидарем Милојковићем БАМ-ом и Лазаром Одановићем. Током ове године очекује се и српско издање овог урнебесног стрипа црног хумора. Посебан гост ће бити доајен југословенског стрипа Радич Мијатовић Миша, новосадски аутор „Мике Муштикле“, „Великог Блека“, „Косма“, „Лијанка“ и других култних стрипова.

Љубитељи српске традиције биће обрадовани отварањем изложбе илустрација Драгана Пауновића „Немањићи у илустрацији и речи“ у Клубу Војске Србије, што ће се продужити у књижевно вече „Трилогија о Стефану Немањи“, где ће овај ликовни уметник учествовати са писцима Владимиром Кецмановићем и Дејаном Стојиљковићем, представљајући заједнички серијал књига. „Small Cafe“ ће бити домаћин још једне изложбе — илустрација за анимацију музичког спота „Блуз мртвог човека“, насталог плодотворном сарадњом Well Bee-ја (Велибора Станојевића) и групе „Dexter“, као и концерта група „Dexter“ и „Revolutio Band“.

Трибину „Нишке стрипске паралеле на размеђи столећа: од манифестације Дани стрипа у Нишу из 1997. године до ере Нифеста“ одржаће Зоран Николић, организатор Дана стрипа 1997. и оснивач Нифеста, и Срђан Савић, оснивач Нифеста.

Изузетно активна Рашка школа стрипа биће представљена гостовањем Србољуба Никића, када ће бити и ексклузивно промовисан његов нови графички роман „Прозор“, рађен са ликовним уметником Гораном Трајковићем. Из Македоније нам стиже стрипска звезда у успону Јован Секулоски.

Представљају се и едиције „Српски научници у слици и речи“ издавачке куће „Макондо“ из Београда (у сарадњиса Центром за промоцију науке и НВО „Српски легат“), дела која је написао Никола Веселиновић, а илустровали Алекса Гајић, Давид Вартабедијан и Драгутин Вукелић, као и двадесет бројева „Златног доба српског стрипа“ издавачке куће „Комико“ из Новог Сада,едиције коју уређује Вук Марковић.

Већ традиционални Сајам стрипских издавача са издањима из Србије и региона одржава се на Нишком сајмишту сва четири дана. Одржаће се и школске стрипске радионице у основним школама у ГО Медијана и на Нишком сајмишту. У суботу се на Сајмишту додељују фестивалска признања, а угледни гости потписују каталоге и друга издања.

Последњег дана, у недељу 14. маја, додељују се дипломе полазницима школе стрипа, а фестивал „Медијана Нифест 2017“ завршава се у клубу „Блек Стејџ“, где се одржава Нифестова рокенрол журка.

  • Саопштење за медије, Ниш, 10. мај 2017.
  • Удружење „Бранко Плавшић“, Ниш
  • Контакт: Зоран Николић, председник
  • Званични сајт „Медијана Нифестa“:www.nifest.com

 

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.