Најава

Промоција стрип албума: ДО ПАКЛА И НАЗАД

skc dopaklainazad 01ПЕТАК, 07. децембар 2018. 19:00, Мала сала СКЦ Београд // Циклус промоција и предавања: СТРИП И ИЛУСТРАЦИЈА

ДО ПАКЛА И НАЗАД – ЕПОПЕЈА СРПСКЕ ВОЈСКЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ, промоција стрип албума (Центар за културу града Зајечара / Удружење љубитеља стрипа и писане речи Никола Митровић Кокан, 2018.)

На промоцији говоре: Марко Стојановић, сценариста; Милош Петковић, уредник издања; Александар Узелац и Слободан Ивков, рецензенти издања; Дражен Ковачевић, један од аутора.

У част навршавања века од завршетка Првог светског рата 11. новембра - тачно 100 година од потписивања примирја у Компјенској шуми 11. новембра 1918. године, објављен је стрип албум До пакла и назад у издању Центра за културу града Зајечара и Удружења љубитеља стрипа и писане речи Никола Митровић Кокан. У питању је омаж започетом и никад завршеном стрип пројекту Николе Митровића Кокана (1933-1997) посвећеном епопеји српке војске у Првом светском рату, који кроз низ кратких прича које прате исту групу ликова покрива Велики рат од његових пролога до епилога.

Тако су причама покривени Сарајевски атентат, Улазак Аустрогуарске војске у Србију, битке на Церу, Мачковом Камену и Колубари, одбрана Београда, повлачење преко Проклетија, Плава гробница на Крфу, пробој Солунског фронта и повратак у Србију. Такође, у албуму се појављују и историјске личности попут Гаврила Принципа, Драгутина Димитријевића Аписа, Франца Фердинанда, Оскара Поћорека, Радомира Путника, Милунке Савић, Петра Бојовића, 1300 каплара, Флоре Сандс, Александра Лексе Саичевића, Степе Степановића, Петра И Крађорђевића, Момчила Гаврића, Драгутина Матића, Живојина Мишића, Александра Крађорђевића, Николе Пашића, Михајла Петровића, Павла Јуришића Штурма, Милоја Анђелковића Кајфе, Љутомира Ђорђевића...

Предговор и поговор, који говоре о историјској веродостојности стрипа, дела су доктора историјских наука, др Александра Узелца (Београд) и др Перице Хаџи Јованчића (Кембриџ), а велики аналитички есеј који повезује започети стрип Николе Митровића Кокана са коначним стрип албумом написао је водећи српски стрип торетичар Слободан Ивков. Стрипове и илустрације су урадили Дражен Ковачевић, Мијат Мијатовић, Мирољуб Милутиновић Брада, Јован Стојановић (Јохн Радлеy), Бранислав Керац, Милорад Вицановић Маза, Леонид Пилиповић, Душан Божић, Драган Стокић Рајачки, Срђан Тодоровић, Сабахудин Мурановић Муран, Алекса Гајић, Милан Дрча, Дејан Станковић, Боривоје Грбић, Јован Укропина, Борислав Маљеновић, Иван Стојановић Фики, Небојша Ремељеј, Игор Крстић, Велибор Станојевић, Дејан Седлан, Данко Дикић, Никола Матковић, Александар Анђелковић и Марко Николић.

Куриозитет је да се у овом албуму налази и стрип Марш на Дрину којега је 2014. објавио лист Одбрана као специјални подлистак, што га чини јединим стрипом који се бави Првим светским ратом а који је директно подржала војска Србије, наследница војске која је на својим плећима изнела Велики рат. Такође, овај албум садржи и све сачуване и никада до сада виђене фрагменте стрипова Николе Митровића Кокана на тему Првог светског рата.

ТРИБИНА - Музејски предмети, традиционална народна песма и уметност стрипа: заједно у причи о Великом рату

Место одржавања трибине: Етнографски музеј у Београду (Студентски трг 13) // Датум: децембар (четвртак), 19 часова, 2018. године

bgbchlkhkcghdknd

Музеологија ужива посебан статус међу научним дисциплинама, јер је начин комуникације којим се она бави визуелан, аудитиван, тактилан и поетски, пре неголи текстуалан и научан у строгом смислу те речи. То ову науку приближава сфери уметности и омогућава јој да се обраћа не само нашем интелекту него и нашој машти. На овој трибини говорићемо како о различитим врстама креативног стваралаштва инспирисаног Великим ратом, тако и, у ширем смислу, о могућностима и перспективама сарадње између етнолошке / антрополошке музеологије, уметности стрипа и уметности традиционалног народног певања. Трибина се организује у оквиру пратећег програма изложбе под називом „Неуништви музеј", која је уприличена у Етнографском музеју у Београду у оквиру програма обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата. Добродошли!

Учесници:

  • Светлана Спајић, традиционална уметница
  • Игор Марковић, уредник у издавачкој кући Систем Комикс
  • Милош Зарић, кустос, докторанд на Одељењу за етнологију и антропологију Филозофског факултета

Улаз се не наплаћује!

 

  1. Игор Марковић, издавач

Игор Марковић ће говорити о пројекту под називомЛиније фронта – Први светски рат 1914-1918, који је реализован кроз сарадњу издавачке куће Систем Комикс из Београда и Француског института у Србији, а у оквиру Програма обележавања стогодишњице Првог светског рата 1914-2014 у Србији и Мисије обележавања стогодишњице Првог светског рата 1914-2014 у Француској. Серијал Линије фронта говори о ратним победама и поразима као и о свакодневном животу људи током Великог рата. Састоји се из кратких прича које су написали и илустровали српски и француски сценаристи и цртачи. Предговор је написао историчар Жан-Пјер Верне, оснивач Музеја Великог рата у месту Мо крај Париза, који је уједно и сценариста стрип-албума „Проклети рат!" објављеног 2013. године у Француској и Србији. (Господин Верне је Етнографском музеју у Београду послао материјал за израду реплике гусала од војничког шлема, предмета који је данас изложен у оквиру сталне музејске поставке у Српској кући на Крфу.)

Табле стрипова из серијала Линије фронта у више наврата су излагане на изложбама организованим у Београду и Паризу. Предлог је да неколико репрезентативних стрип-табли из серијала Линије фронта буде постављено у Етнографском музеју за време одржавања трибине, као и да се посетиоцима трибине омогући да купе стрипове из тог серијала по сниженим, издавачким ценама. 

  1. Светлана Спајић, традиционална уметница

Светлана Спајић ће говорити o својој сарадњи са немачким авангардним ансамблом Zeitkratzer на пројекту под називом Српске ратне песме, о искуствима са концерата одржаним у Београду и Берлину, о сусрету традиционалне и авангардне музике у пољу хибридног музичког под-жанра названог „традиционална авангарда", о моћи музике да на заједничком задатку окупи људе из различитих култура, чији погледи на значајне историјске догађаје као што је Први светски рат могу бити унеколико различити... Планирано је да, за време кратких пауза у току разговора, преко видео-бима буду пуштани снимци концертних извођења песама које су настале у оквиру поменутог пројекта. 

  1. Милош Зарић, кустос (модератор / учесник)

Представићу „биографију" гусала од војничког шлема, предмета који се чува у збирци музичких инструмената Етнографског музеја у Београду. Гусле од војничког шлема начинио је српски војник-инвалид у Бизерти 1917. године. Излагање ће се у највећој мери базирати на резултатима истраживања о том музејском предмету, које сам објавио у Гласнику Етнографског музеја бр. 81. Кроз дијалог са учесницима трибине биће размотрене могућности и перспективе сарадње између етнолошке / антрополошке музеологије и уметничких области – као што су уметност стрипа и уметност традиционалног народног певања – чији се посленици, иако са различитих аспеката и са различитим циљевима, занимају за оне исте теме којима се баве и етнолози-музеолози.

Још чланака...

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.