Најава

СТРАВА ФЕСТ 3. и 4. августа Ваљево!

СТРАВА ФЕСТ 3. и 4. августа Ваљево!

СТРАВА ФЕСТ замишљен је као манифестација посвећена промовисању стрипова, анимације и видео-игара, као и њихових аутора у Ваљеву. Радионица стрипа и анимације, која функционише уз Удружење драмских, музичких и аудио-визуелних стваралаца „Милован Глишић” Ваљево, као и уз подршку Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић” Ваљево и Града Ваљева, жели да образује, информише, а тиме и приближи, како млађе тако и старије, овим медијима.

Уз отварање изложбе Радионице стрипа и анимације, одржаће се различите трибине, предавања и пројекције које ће трајати 3. и 4. августа од 17х до 23х у Музеју завичајних писаца при Матичној библиотеци „Љубомир Ненадовић” Ваљево.

ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ ЗА ОБА ДАНА:

03.08.2018.

 • 17ч – ЦРТАЊЕ НА ОТВОРЕНОМ
 • Чланови Радионице стрипа и анимације цртају на отвореном заједно са гостима манифестације. Цртање ће трајати оба дана, независно од остатка програма.
 • 18ч – ТРИБИНА: 80. ГОДИШЊИЦА ФИЛМА „СНЕЖАНА И СЕДАМ ПАТУЉАКА“
 • Давид Кецојевић, филмски редитељ и есејиста, о првом Дизнијевом дугометражном филму и његовом утицају на Холивуд.
 • 19ч – ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ЧЛАНОВА РАДИОНИЦЕ СТРИПА И АНИМАЦИЈЕ
 • 20ч – ТРИБИНА: СТУДИО РАДИОНИЦЕ СТРИПА И АНИМАЦИЈЕ
 • Представљање свих актуелних и предстојећих радова Радионице који су настали самостално и у сарадњи са другим удружењима и установама.
 • 21ч – ТРИБИНА: ПРЕДСТАВЉАЊЕ ВИДЕО-ИГРЕ „NEON KNIGHT“
 • Марко Вуковић представиће своју игрицу „Neon Knight: Vengeance From The Grave“ и причаће о анимацији у видео-играма.
 • 22ч – ПРОЈЕКЦИЈА КРАТКОМЕТРАЖНИХ АНИМИРАНИХ ФИЛМОВА

04.08.2018.

 • 17ч – РАДИОНИЦА АНИМАЦИЈЕ
 • Учење основних принципа 2Д анимације кроз рад на краткометражној анимираној секвенци.
 • 18ч – ТРИБИНА: ДИГИТАЛНО ДОБА ФАНЗИНА
 • Представљање фанзина „The White Japanese Lapot“ и „Страва“.
 • 19ч – ТРИБИНА: ШКОЛСКИ УТИСЦИ
 • Разговор са студенатима уметничких факултета, о искуствима која су стекли и савети за будуће генерације које планирају да их упишу.
 • 20ч – ТРИБИНА: „КАРТОН СИТИ“ – РЕТРОСПЕКТИВА
 • Жељко Обреновић (Камено Језеро, Талог), сценариста стрип албума, са остатком ауторског тима.
 • 21ч – ПРОЈЕКЦИЈА РАДОВА СТУДИЈА РАДИОНИЦЕ СТРИПА И АНИМАЦИЈЕ
 • Краткометражни играни и анимирани филмови „Брале Студиоса“.

О РАДИОНИЦИ СТРИПА И АНИМАЦИЈЕ

Ваљевска радионица стрипа и анимације постоји од 22. јуна 2014. године, као наставак рада и идеје арт групе „Црна мрља“ и основали су је њени бивши полазници - Јован Марковић, Стефан Настић и Филип Станковић. Радионица функционише уз подршку Удружења драмских, музичких и аудио-визуелних стваралаца „Милован Глишић” Ваљево, као и Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић" Ваљево.

Циљ Радионице је да се подстакну машта, индивидуалност и самопоуздање код деце, да се повежу они који имају слична интересовања и желе да цртају. Оквирни план Радионице обухвата упознавање са основама цртања и писања, различитим техникама израде стрипа, као и основним елементима дигиталне израде илустрација и анимације. У раду могу учествовати како талентовани за стрип и анимацију, они који имају само предлоге и идеје, тако и они који су љубитељи и поштоваоци ове уметности.

При раду Радионице учествовало је више од педесеторо младих, од којих су најмлађи чланови били предшколског узраста. Полазници су учествовали кроз бројне изложбе, перформансе, као и при израдама мурала, витража и позоришне сценографије, све у оквиру програма Тешњарских вечери, сарадњом са Центром за културу, Матичном библиотеком „Љубомир Ненадовић”, Општом болницом Ваљево и непрофитном организацијом - ВАКУМ, што је било и пропраћено медијским наступима на локалним телевизијама и у интернет новинама.

Идеја Радионице стрипа и анимације је да се покрену млади, да им се омогући место где могу заједно да раде заједном и на занимљив начин, да пишу и цртају оно што би и сами желели да читају. Кроз активно учешће у Радионици млади ће бити богатији за једно ново и другачије искуство, остварено кроз заједничке активности и дружења, истицање потиснутог и непрепознатог талента, признање запостављених вредности и допринос култури Ваљева.

Ментор и координатор: Филип Станковић

ИЗЛОЖБА „ОБЕЋАЊА ПРОШЛОСТИ“ МИЛИЈЕ БЕЛИЋА

01 Milija Belic OBECANJA PROSLOSTI

Библиотека „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу организује изложбу младалачких радова с почетка професионалне каријере, стрипова и илустрација, нашег познатог уметника Милије Белића који већ више од три деценије гради успешну уметничку каријеру на релацији Париз – Београд (Лазаревац). Реч је о радовима који су највећим делом објављивани у издањима „Дечјих новина“ из Горњег Милановца, у то време издавачког гиганта, у периоду између 1969. и 1975. године. Није толико необично па ни ретко да неки велики и признати уметник каријеру започиње у сфери популарне културе, рецимо, правећи пре артистичких, комерцијалне филмове, пре великих грађевина, дизајн ентеријера, или пак пре значајних слика, стрипове. Оно што битно разликује Милију Белића од стваралаца који се неразумно стиде својих почетака је његова свесрдна и више него пожртвована жеља да својим суграђанима у Лазаревцу подари изложбу „Обећања прошлости“ као подсетник на дане ране славе у једној блиској али сасвим другој уметности од оне по којој ће постати светски познат, пише у предговору каталога Павле Зелић, писац, сценариста и теоретичар стрипа.

Данас незаборавни део еx-Yу иконографије, „Мирко и Славко“, најпопуларнији стрип у то доба, остају вечити део детињства свих који су одрастали са њима, док у случају Миље Белића, у почетку једног од сарадника који су суштински цртали овај први домаћи стрипски блокбастер пројекат (достижући тираже и до преко 200.000 примерака) означавају и сазревање аутора који као малтене дете почиње, после кратког пробног каљења на илустративним пословима, да ради на најозбиљнијем могућем пројекту примењене уметности у читавој држави. Почетком седамдесетих, док још траје релативно златно доба домаћег стрипа, Милија Белић успева да се искаже као неупоредиво слободнији аутор у часопису „Курири“ који је из литерарног надопуњења сторија о Мирку и Славку еволуирао у још један стрипски магазин, али фокусиран на домаће теме и домаће ауторе. Белић добија још већу част и прилику да се после серије епизода младог партизанског динамичног дуа, опроба у сопственом пројекту, на којем је могао да се визуелно размаше, а истовремено добије тиху, никад не елаборирану подршку Срећка Јовановића, легендарног уредника „Дечјих новина“ и вероватног сценаристе авантура о дечаку Дану и његовом најбољем пријатељу псу Рикију.

Коначно, још једна ствар карактеристична за стрип је да је након коначног раскола модерне а онда и савремене уметности са фигурацијом, управо он (п)остао уточиште за сликаре и друге визуелне уметнике који су желели и умели да цртају људе, животиње и предмете онаквима какви јесу. Белић ће ипак сазрети изван тога, остваривши импозантну каријеру у свету апстрактне уметности данашњице, али је итекако у својим стриповима показао да је достојан наследник великана прошлости са тим тако „финим“ стилом и поетиком која евоцира мајсторе попут Харолда Фостера или Андрије Мауровића, каже Павле Зелић.

Изложба „Обећања прошлости“ Милије Белића биће отворена у просторијама Библиотеке „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу од 13. јуна до 13. јула 2018. године.

 

Још чланака...

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.