IX Херцегновски Стрип Фестивал од 4. до 9. септембра!

hsf 02

Када се завршио изразито успјешни и медијски изузетно пропраћени VIII Херцегновски Стрип Фестивал у септембру прошле године, и када смо испратили и посљедње од наших пријатеља на срећан пут њиховим кућама, директор фестивала и мој пријатељ, стрип умјетник Никола Ћурчин поставио ми је питање које ме прогањало ових нешто мање од 365 дана, „Јасно ти је да смо поставили стандард испод којег више не смијемо бити?“

Да, након седам непроспаваних ноћи, након огромног физичког и психичког рада, након бриге да некоме нешто не недостаје, и поготово након свођења свих рачуна и исплате и посљедњег цента, умјесто предаха или уздаха олакшања, Никола ми је утувио ту мисао у главу и почели смо да планирамо IX ХСФ!

То што смо тада зацртали и остварило се у највећој мјери. Публика ће поново од првог петка у септембру, те наредних шест дана уживати у радовима великих мајстора девете умјетности, добро се проводити, попуњати рупе у колекцијама, и наравно борити се за што више посвета и цртежа.

Гости IX ХСФ-а су: Fabio Celoni, сјајни италијански суперстар, цртач „Дилана Дога“ и графички креатор лика „Breda Barrona“ који је за овај серијал урадио све насловне стране. Paolo Mottura,, цртачка легенда Disney-a. Сјајни Стеван Субић, звијезда у успону стрип сцене у Европи и аутор мајске епизоде „Adama Wilda“. Алекса Гајић, феноменални Земунац, који ће нам представити досадашњи рад на свом „Пророку 1.0“. Ренато Владимир Ренкy долази нам као један од највећих стрип ентузијаста на овим просторима, и неспорно човјек великог цртачког талента, а ког ћемо вјероватно искористити и као ДЈ-а будући да му је то друга професија. Што да не?! Легенда стрип сцене на овим просторима, Лазар Средановић, представиће нам други интеграл „Дикана“. Биће нам велика част да угостимо овог великог господина. Коначно, са нама ће поново бити Зоран Ђукановић, са изложбом и предавањем посвећеном дигиталној рестаурацији и оживљавању класика „Lance“ одскора и у издању нашег Маконда. 

hsf 03

Када смо већ поменули Макондо, и Кристијан Рељић биће са нама у Херцег Новом и представити своју издавачку кућу. Уз њега као доминантна снага на берзи стрипа, ту ће бити и редовни гост Дражен Балетић, власнике једине стрипарнице у Црној Гори, „Мр.Но“ из Подгорице. У госте нам долазе и дјеца стрип школе из Никшића. Они који се више не убрајају у госте, већ су саставни дио овог фестивала од његовог самог почетка, неће изостати ни ове године а то су Влада Весовић, Тихомир Тикулин Тицо и Мирна Мартиновић. Наравно, и ван званичне листе гостију на фестивал долазе и многи пређашњи гости и стрип цртачи из региона.

Изложбе које су централни дио овог фестивала представиће стрип стваралаштво Celonija, Motture и Субића. Изложбом „Пророка 1.0“ представиће се Алекса Гајић, а изложбом „Lance-а“ Макондо и Зоран Ђукановић. Врло посебне изложбе стижу нам из Хрватске, једна изложба оригиналних табли највећих свјетских аутора из приватних колекција, а друга посвећена истинској легенди девете умјетности Ивици Бедњанцу.

Плакате за фестивал урадили су Tico, Mottura, Субић, Ренкy, и једно врло посебно име, човјек који је желио доћи у Херцег Нови макар на 48 сати јер му је толико распоред дозвољавао, али смо се ипак договорили да то оставимо за неку другу прилику, о којој ћемо више говорити ускоро. Ријеч је о феноменалном Willu Simpsonu из Белфаста, широј јавности можда најпознатијем као сторyбоардеру „Game Of Thrones“ серијала!

Мајицу фестивала као и сав остали промотивни материјал дизајнирао је сам Никола Ћурчин, зачетник и директор ХСФ-а.

Генерални покровитељ Фестивала је Општина Херцег Нови, спонзор је и Амбасада Италије у Црној Гори, а велику помоћ је по први пут пружила и Туристичка Организација Херцег Новог. Наш спонзорски пул није велик, али нам је свака помоћ била драгоцјена и јако цијењена, те се захваљујемо хотелима Институт Игало, Перла и Палмонбаy, Јавним предузећима Водовод и Комунално Стамбено, као и Јавној установи културе Музеј и Галерија и предузећу Блуелине и свим приватним донаторима. Херцегновске локале, барове и кафане који ће угостити разне догађаје током фестивала такође морамо споменути, а то су Ателиер, Станица, Орка и Драгонфлy.

На крају ваља поновити оно добро познато. Херцег Нови је најљепши у Септембру. Море је топло, све је још увијек отворено, провод је сјајан, временска прогноза савршена, цијене ниске а гужве нема. Окружени сте стриповима, изложбама, сјајним умјетницима. Једноставно долазак на ХСФ од 04. до 09. септембра ове године треба да буде чисти „no-brainer“.

www.stripvesti.com

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.