Изложба стрипа Берина Тузлића у галерији Штаб

Изложба стрипа и пројекција кратког филма „Страшила“ аутора Берина Тузлића, аниматора и стрип уметника из Босне и Херцеговине биће отворена 4. септембра 2015. године у 20:30ч у галерији Штаб у Београду (Црногорска 10), а трајаће до 8. септембра.

berin tuzlic
На отварању изложбе наступиће у unplugged извођењу бенд Безбели Апстраклије, чији је Тузлић члан.

„Отужни и истрошени телевизори и радио-апарати живе у самоћи стварајући климу идеалну за застрашивање свакога ко не мисли својом главом. Људи живе затворени у својим кућама од отпадака и на тај начин покушавају да пронађу склониште од медија који их прогањају. У том хаосу налази се једна девојчица-страшило која помоћу визије љубави успева оно наизглед неоствариво – да стекне пријатеља. У овом својеврсном и наизглед једноставном стрипу, желео сам да исцртам читаве нијансе односа и друштвеног контекста и да стрип „Страшила“ осликава стварност савременог доба које у глобалним токовима комуникације и загушености информацијама настоји да одише „сензационализмом“. Наизглед дечији стрип „Страшила“ се лако смешта у свет одраслих пропитујући основну улогу масовних медија према њиховим потрошачима,“ изјавио је Берин Тузлић, аутор стрипа и анимираног филма „Страшила“.

Foto izlozba

О аутору:

Рођен 1968. године у Босни и Херцеговини, Берин Тузлић је едукацију у области анимације стекао у својој земљи, као и у Француској, Канади, Данској и Хрватској и Загребачкој школи цртаног филма. На дугометражном анимираном филму Шегрт Хлапић у продукцији Croatia филма је радио 1996. године, а на основу већ тада препознатих резултата из области рекламне индустрије, анимације и дизајна, француска телевизија Арте бира Тузлића као кандидата за програм ПРИМН француске владе за едукацију по светским стандардима реномиране француске телевизије из области визуалних комуникација.

Награђен је престижним издањима, од којих треба истаћи „Златни дукат Ататурк“ за креативни слоган „Yes, we are open“ турског министарства културе и туризма, као и за филм „Сарајево не знам кад и не знам гдје“ који је освојио 33 награде. Осим награде коју је доделило француско министарство културе, значајно је споменути и доделу награда АСИФА интернатионал у сарадњи са Кинеском владом у Chang chunu Институт за анимацију.

Тузлић је учестовао са својим ауторским радовима на преко 20 међународних фестивала широм света: од Француске, Јапана, Њујорка, па до Хирошиме, Исфахана, Кине, као и регије. Тренутно је сувласник и креативни директор у агенцији за интегрисану тржишну комуникацију у Босни и Херцеговини Виа Медиа, а као оснивач Удружења за арт и визуалне комуникације ПИXЕЛ обавља дужност Председника АСИФЕ БИХ – светског удружења аниматора.

Стрип „Страшила“ је за подручје Босне и Херцеговине издао ПИКСЕЛ Сарајево, а колико је стрип међународно признат доказује и чињеница да се нашао на полицама шкотског стрип-издавача „Komicbrew“ који је активирао и online  продају у енглеској верзији. Верзију стрипа на босанском језику је могуће наручити на веб страници аутора или у стрипарници Agarthi Comics у Сарајеву.

 Додатне информације:

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.