Вече са Петром Меселџијом у Београду и Новом Саду

  • Београд: Кафе галерија Грлица, Балканска 16, уторак, 4. август, 2015. године, са почетком у 20ч.
  • Нови Сад: Кафе Кабаре, Војводе Шупљикца 22, четвртак, 6. август, 2015. године, са почетком у 20ч.

Вече са Петром Меселџијом у Београду и Новом Саду

ROSENCRANTZ вас позива на дружење са великим европским и светским илустратором и стрип аутором Петром Меселџијом у Београду и Новом Саду. Током претходне три године ROSENCRANTZ је објавио три Меселџијине књиге, настале у сарадњи са сценаристом Душаном Вукојевим: Есмералда и друге приче, Словарица и Крампи/Крекер Кид. Током вечери сви посетиоци ће моћи да набаве ова, као и друга ROSENCRANTZ-ова издања.

Петар Меселџија је рођен 5. августа 1965. године у Новом Саду. Значајан део детињства проводи код рођака у Крчедину, где развија љубав према стрипу. У родном граду је завршио основну и средњу електротехничку школу, као и Академију уметности. Године 1991. исељава се у Холандију, где и данас живи са супругом Анитом.

Вече са Петром Меселџијом у Београду и Новом Саду

Први стрипови су му објављен 1980. године у издањима „Дечјих новина“ из Горњег Милановца “ЕКС алманах“ и „ЈУ стрип“. Стрипом се професионално бави од 1981. године, када започиње сарадњу са „Форум – Маркетпринтом“, из Новог Сада. За ову издавачку кућу прво ради стрип „Крампи“, по сопственим и сценаријима Душана Вукојева, који у каишевима и у по једној табли излази у „Стрипотеци“. Наредних година ради краће стрипове, укјујуци и две епизоде „Крекер Кида“, које су касније објављен у листу „Невен“, издавача „Дневник“ из Новог Сада. Године 1988. Прикључио се тиму аутора који је радио на стрипу о Тарзану. По одласку у Холандију завршава стрип „Каnоо“ по идеји Серхиа Арахонеса. Након тога потпуно престаје да се бави стрипом и првенствено се бави илустрацијом и сликарством. Прву самосталну изложбу одржао је 1998. године у галерији Tjalf Sparnaau у Амстердаму. Потом следи низ групних излозби у разним галеријама и музејима у Холандији и САД.

Радови су му штампани широм света у многим књигама и магазинима, као и у виду постера. Илустровао је неколико књига, почевши од књиге „Петер Енкорак“, преко „Краљ Артур и витезови округлог стола“, па до књига инспирисаних српском митологијом и народним бајкама. Књига „Легенда о Баш Челику“, за коју је Меселџија написао текст и насликао илустрације, инспирисана је народном причом о Баш Челику, а објављена је у Србији 2008. године. Енглеско издање ове књиге бива објављено у САД 2010. године.

Петар Меселџија је добитник бројних награда, међу којима су и „ Плакета Златног Пера Београда“, награда „Максим“ у Зајечару, једна златна и две сребрне награде „Sprectrum“ у САД, као и награда жирија на 59. светској конвенцији научне фантастике, одржаној у Филаделфији 2001. године. Такође је награђиван и на конкурсима за стрип „Малих новина“ из Сарајева и „Младине“ из Љубљане. 

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.