Необична књига коју свако разуме

Давид Вартабедијан о јединственом рок водичу, преведеном на пољски, грчки и бугарски језик: Књигом сам спојио своје две велике љубави - музику и цртање

sc-knjiga

КЊИГУ "Илустровани рокенрол водич" ("Пчелица"), београдски графичар, дизајнер, рок новинар и ди-џеј Давид Вартабедијан (48) написао је да би могао да ужива. Таква књига, каже, није постојала када је он био мали, јер да јесте, знао би све о рокенролу. Зато ју је и наменио најмлађима, и нада се да ће их илустрације и биографије бендова, можда, заинтересовати да истражују даље.

- У "Водичу" је 100 илустрација, 50 дужих и 12 краћих биографија - прича Вартабедијан за наш лист. - Почиње са Елвисом Прислијем, а завршава се с групом "Грин деј", која је основана 1987. године. Ту сам направио пресек и дао себи могућност да наставим књигу. Биографије су сведене, са избором албума за које сам сматрао да читаоци треба да их знају и занимљивостима типа да ли се нека група појавила у филму и ако јесте у којем. Илустрације сам радио четири године, а интензивно на књизи годину дана. Презадовољан сам јер сам за "Водич" до сада награђен с три признања, пре два месеца објављен је у Пољској, а ускоро ће Грчка и Бугарска добити своја издања. У октобру ће "Водич" бити представљен и на Сајму књига у Франкфурту, па, ко зна, можда буде преведена на још неки језик.

Вартабедијан сматра да дефинитивно није погрешио са "Илустрованим рокенрол водичем", јер оваквих штива не постоји много ни на иностраном тржишту:

- Рокенрол је универзалан језик, свако може да га разуме. Овом књигом спојио сам своје две љубави - музику и цртање. Певачи и бендови о којима пишем, признати су и познати у целом свету. Уз неке групе, као, рецимо, "Рамонсе", стоји неколико илустрација, а не једна. То је зато што су ми сви појединачно интересантни.

На питање да ли су неке од светских звезда које је нацртао виделе књигу и шта мисле о њој, Давид одговара да јесу, и то више њих, али не зна какви су коментари.

- Покојном Лемију Килмистеру из "Моторхеда" је уручена књига, само не знам да ли му се допала - говори београдски уметник. - Књигу су добили и бубњар Марки Рамон, Мајкл Монро, "Backyard babies" и Гас Џи, гитариста бенда Озија Озборна.

sc-knjiga mala

Наш саговорник ће данас представити књигу читаоцима у Вршцу, у месту које се зове "Тачка сусретања". Намерно је, вели, за промоцију изабрао први дан школске године, како би клинцима представио необичну књигу из које могу да сазнају много тога о великим рок звездама. А после дружења, Давид на истом месту организује и бесплатну ди-џеј забаву.

www.novosti.rs

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.