Лесковачке награде - XVIII БАЛКАНСКА СМОТРА МЛАДИХ СТРИП АУТОРА

strip smotra festival

На 18. Балканској Смотри Младих Стрип Аутора одржаној 24-26. јуна 2016. године, у конкуренцији од рекордних 2326 учесника из 42 земља са простора Европе, Азије, Аустралије, Африке, Северне и Јужне Америке, жири у саставу: председник жирија Александар Вачков (стрип цртач и теоретичар), Милорад Вицановић Маза (стрип цртач и илустратор) и Марко Стојановић (стрип сценариста и теоретичар) доделио је следеће награде:

Меморијалну плакету Николе Митровића Кокана у категорији стрип цртача добио је Иван Коритарев из Софије у Бугарској. Дипломе за исту категорију је добили су Кристијан Дарстар из Брашова у Румунији и Тодор Христов из Варне у Бугарској.

Меморијалну плакету Николе Митровића Кокана за илустрацију добила је Тања Вукобрат из Скопља у Македонији. Диплому за исту категорију добили су Рок Клева Иванчић из Љубљане у Словенији и Дарко Стојановић из Београда.

Меморијалну плакету Николе Митровића Кокана за сценарио добила је Данаи Кристина Каледони из Атине у Грчкој. Диплому за исту категорију добила је Мара Јовановић из Подгорице у Црној Гори.

Меморијалну плакету Николе Митровића Кокана за стрип теорију добио је Дарко Мрган из Бања Луке у Босни и Херцеговини. Диплому за исту категорију добио је Лука Видосављевић из Лесковца. Диплому за најбољег дебитанта добиле су Мина Давић и Јована Станковић из Лесковца.

Плакету Николе Митровића Кокана за допринос српском стрипу доделио је организатор (Лесковачка школа стрипа „Никола Митровић Кокан“, испред Лесковачког Културног Центра), независно од жирија, и њу су равноправно добили Јован Стојановић из Париза у Француској и Живојин Тамбурић из Лондона у Енглеској. Жири у саставу: председник жирија Нинослав Миљковић (стрип цртач и карикатуриста), Предраг Станковић (стрип теоретичар и књижевник) и Јурица Дикић (стрип цртач и карикатуриста), доделио је награду Миодраг Величковић Мивел за сатиричан стрип Тоши Борковићу из Београда.

 

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.