Зоран Савковић Џери

Поговор Здравка Зупана за албум „У царству Трол-патуљака“ Зорана Савковића–Jerry-ија, издавачи: Интелектуални круг „Свети Ђорђе“ и Уметничка галерија „Пецовић“, Краљево, 2013.

jerry 00 web

Зоран Савковић Jerry рођен је у Краљеву 19. октобра 1950. године. Ту је похађао основну и средњу школу, а Вишу педагошку школу завршио је у Београду на ликовно наставном смеру. Као ликовни педагог успешно је радио у више основних школа о чему сведочи и награда коју је као најуспешнији ликовни педагог примио на Дечјем мајском салону у Краљеву 2006. године. Један је од пионира у изради мурала којима је осликао многе краљевачке градске дечје и предшколске установе. У свом родном месту познат је као иницијатор и један од оснивача Театра „Сунце“ у коме се поред глуме успешно огледао као драматург, режисер и сценограф. Од 1996. године, када је основан, до данас овај Театар је са Зораном Савковићем гостовао на неколико Републичких фестивала нових театарских форми освојивши притом више награда у разним категоријама.

Овај свестрани уметник активан је и у другим областима. Као илустратор и карикатуриста сарађивао је у разним часописима, а илустровао је и неколико књига. Читаоцима краљевачких Ибарских новости остао је у сећању његов стрип који је у форми каиша објављиван током 2003. године под насловом Милутин праведни. Сваки каиш се састојао од пет једнаких квадрата при чему је први био резервисан за наслов стрипа са уцртаним ликом главног протагонисте. Реч је о хумористичко сатиричким стрипу у којем је Jerry извргао подсмеху не само нашу свакодневницу него и наше нарави.

Зоран Савковић Jerry велики је заљубљеник стрипа. Још као дечак гутао је стрипове истовремено прецртавајући јунаке као што су Флаш Гордон, Мики, Паја, Царевић Милош и Брка, Бим и Бум.... Опчињеност стрипом остала је до данас. Зоран је и свој надимак Jerryдобио по једном од популарнихјунака француско белгијског стрипа - Џери Спрингу(JerrySpring). 2012. годинеJerryје покренуо и два занимљива фанзина: Носталгичну стрипревијуЏермом(први број изашао 9. марта 2012) и Стрип ревијуПинокио (први број изашао 1. септембра 2012) које се штампају (на жалост) у два, односно једном примерку. Оба фанзина, као и ревије на којима су својевремено током педесетих и шездесетих година прошлог века одрастале хиљаде малишана, доносе стрипове у наставцима.

Током 2010. и 2011. године Jerry је креирао стрип У царству Трол патуљака определивши се за класичан стриповски израз уобичајен крајем деветнаестог и почетком двадесетог века. У таквим остварењима планови су се ретко мењали, а текст, писан у стиху, обично се налазио испод оквира илустрација. Радећи У царству Трол патуљакаJerry се представио као комплетан аутор. Поред цртежа он је истовремено аутор сценарија и аутор пропратних стихова. Његови минуциозни и маштовити цртежи рађени су брижљиво оловком и свака слика представља малу цртачку студију у којој са подједнаким задовољством могу да уживају љубитељи доброг цртежа без обзира на генерацијску припадност.

Здравко Зупан, историчар стрипа

 

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.