18. Балканска смотра младих стрип аутора

smotraaaaaaaaaaaaaaaaЛесковачка школа стрипа "Никола Митровић Кокан" која ради у оквиру Лесковачког културног центра организоваће ове године по осамнаести пут манифестацију "Балканска смотра младих стрип аутора". Манифестација ће се одиграти 24-26. јуна 2016. године у просторијама Лесковачког Културног Центра и Народног Музеја у Лесковцу.

Смотра ће и ове године бити наградна, па ће најбољи у категоријама младог стрип цртача, илустратора, стрип сценаристе и стрип теоретичара на простору Балкана добити плакете са ликом Николе Митровића Кокана, а доделиће се и четири додатне дипломе у све четири категорије... Диплому ће добити и најбољи дебитант, а доделиће се и плакета за допринос српском стрипу. О добитницима ових награда одлучиваће трочлани међународни жири. Пристигли радови биће изложени у великој галерији Лесковачког Културног Центра у Лесковцу и њихови аутори ће аутори добити захвалнице за учествовање на смотри као и бити побројани у каталогу који ће сваки учесник добити. У склопу саме манифестације која ће трајати три дана, одржаће се бројна предавања, пројекције анимираних, играних и документарних филмова, промоција стрип часописа (из земље али и из иноземства) и књига о стрипу, а биће неизоставно и трибина, јавних интервјуа те округлих столова.

Што се пропозиција за учествовање у такмичарском делу тиче, оне су следеће: под термином млади аутор подразумевају се они аутори млађи од тридесет година, и сви који испуњавају тај основни услов слободни су да своје радове у било којој од четири категорије поднесу на увид жирију, или као материјал за излагање (излагати могу и старији аутори, што је и пожељно у циљу пружања примера млађим колегама, али не могу ући у конкуренцију за доделу награда). За награде могу конкурисати само стрип аутори са простора Балкана, али излагати могу аутори из читавог света (на седамнаестој Балканској смотри 2015. учестовали су, на пример, аутори из 36 земаља са 6 континената).

У категорији илустрације могуће је конкурисати како илустрацијом у боји, тако и црно белом илустрацијом, а стрип сценарије и теоријске текстове треба слати откуцане у програму Wорд, или пак поднети готове и завршене стрипове који су по сценаријима настали. Може се учестовати са неограниченим бројем радова, и у питању не морају бити готови, комплетни стрипови, као ни они који су рађени специјално за Балканску смотру. Једини услов је да дати радови нису већ подношени и излагани на некој од претходних Балканских смотри.

Овим се упућује и позив за учествовање свим младим стрип ауторима, школама и радионицама стрипа које делују на простору Балкана; Лесковачка школа стрипа ће се потрудити да буде што је могуће бољи домаћин свим гостима.
Важна напомена: Радове треба слати на следећу адресу:

  • Лесковачка школа стрипа 'Никола Митровић Кокан "
  • Лесковачки Културни Центар
  • Булевар Ослобођења 101
  • 16000 Лесковац

најкасније до 01. јуна 2016. године. Пожељно је слати квалитетне копије и принтове, као и скенове у 300 ДПИ на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.  где је могуће добити и додатне инфомације.

Блог фестивала: http://balkanskasmotra.blogspot.com/

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.