Конкурс за карикатуру и стрип са темом “СРБИЈА И ЕУ”

Жири у коме су и Предраг Кораксић Коракс, Марко Сомборац и Александар Зограф одлучиће који ће радови бити изабрани за изложбу, а којих ће троје најбољих аутора добити вредне награде.

Поводом обележавања Дана Европе, 9. маја, ЕУИЦ организује Конкурс за најбољу карикатуру и стрип са темом “СРБИЈА И ЕУ “.  Најбољи радови ће бити изложени а најбољи аутори награђени.

 

ПРАВИЛА УЧЕШЋА НА КОНКУРСУ

1. ТРАЈАЊЕ: Конкурс траје од 19. 3. до 18. 4. 2013.

2. ТЕМА: “СРБИЈА И ЕУ”

3. УЧЕШЋЕ: Сви грађани Србије старији од 16 година који су професионални или аматерски цртачи стрипа и карикатуристи могу да учествују на конкурсу. Члановима жирија није дозвољено учешће на конкурсу.

4. МАКСИМАЛАН БРОЈ РАДОВА КОЈЕ ЈЕДАН УЧЕСНИК МОЖЕ ПОСЛАТИ: 1

Радови који су послати на конкурс не треба да буду оригинали, већ морају да буду скенирани (најмање 300 бпи) оригинални нацртани или одштампани (дигитални радови) стрипови и карикатуре, у црно белој техници или колору.

Писано образложење није потребно приложити уз карикатуре.

Ограничење за стрипове је једна табла.

Потребно је да уз рад буду достављени следећи подаци: име рада, име и адреса аутора и краћа биографија.

Радови морају бити оригинални - не смеју бити радови који су већ раније штампани. Све графичке технике су дозвољене.

5. ФОРМАТ: Радови морају бити послати у електронском формату (ПДФ-ЈПГ) на следећу адресу: цомпетитион@еуинфо.рс (минимум 300 дпи).

6. ЦОПYРИГХТ: Учествовањем на конкурсу, сваки учесник даје Делегацији ЕУ у Србији дозволу да објави његов рад и да га користи. Сви финалисти даће Делегацији ЕУ права да објави њихове радове у брошурама, каталозима, календару и медијима.

7. НАГРАДЕ:

Прва награда: Победник копнкурса освојиће пут у ПАРИЗ и КАЕН, у посету престижним установама карикатуре: париској Фондацији “Карикатуристи за мир” и Меморијалној поставци мировне карикатуре (у Каену).

Током тродневног путовања обеyбеђени су пут и смештај.

Друга награда: ПЦ таблет Самсунг Галаxy таб 2

Трећа награда: ПЦ таблет Самсунг Галаxy таб 2

За све учеснике чији су радови изабрани да буду приказани на изложби: пригодни поклони са прибором за цртање у вредности од 30 евра. Такође, амбасаде земаља чланица ЕУ обеyбедиће награде за финалисте.

8. ОЦЕЊИВАЊЕ

Жири који ће одлучивати о победницима чине три позната српска карикатуриста и цртача стрипа - Предраг Кораксић Коракс, Марко Сомборац и Александар Зограф, заједно са по једним представником Делегације ЕУ, Информационог центра ЕУ и Канцеларије Владе Србије за европске интеграције. Жири ће оцењивати све примљене радове у складу са професионалним стандардима. Сви радови који садрже говор мржње, у било ком облику, биће одбачени. Победници ће бити обавештени о одлуци жирија крајем априла. Одлуке жирија су коначне и на њих не постоји право жалбе.

9. КАТАЛОГ/КЊИГА СТРИПОВА

Изабрани радови биће разматрани за укључивање у каталог изложбе. Аутори тих радова добиће бесплатан примерак каталога током доделе награда или ће им он бити послат касније. Дванаест радова биће објављено у оквиру календара за 2014. годину, а њихови аутори добиће по 10 копија календара.

10. СЛАЊЕМ РАДА НА КОНКУРС, СВАКИ УЧЕСНИК ПРИСТАЈЕ НА ПРАВИЛА УЧЕШЋА

11. ИЗЛОЖБА

Изложба изабраних радова биће организована од 9. маја у Кинотеци (зграда у Узун Мирковој), од 10. до 19. маја у ЕУ Инфо центру (Дечанска 1) где ће је првог дана, 10. маја, у 19 сати отворити шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Венсан Дежер, а потом ће бити приказана током маја у Неготину, Сомбору и Лесковцу.

12. СВЕ СПОРОВЕ РЕШИЋЕ ОРГАНИЗАЦИОНИ КОМИТЕТ

 

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.