Зоран Стефановић

Zoran StefanovićЗоран Стефановић (Лозница, 21. новембар 1969) је српски писац, издавач и међународни културни активиста. Дебитовао у позоришту и филму 1987. Дипломирао је драматургију и сценарио 1994. на Факултету драмских уметности (Универзитет уметности у Београду). Живи у Београду.

 

 

Уметнички рад

Велики део његовог уметничког опуса спада у фантастику - у позоришту ("Словенски Орфеј", "Скаска о космичком јајету"), стриповима ("Трећи аргумент", на основу прича Милорада Павића, "Под вучјим жигом"), прози (роман Веригаши) и на филму и телевизији ("Уске стазе").

Други део опуса је документарне природе, попут ТВ-серијала "Јанусово лице историје" или филмова "Животи Косте Хакмана" и "Музика тишине".

Његове позоришне драме, проза и графички романи су преведени на македонски, румунски, словеначки, енглески, француски и пољски.

Културни рад

Био је главни оснивач неколико међународних културних мрежа и издавачких пројеката: Пројекат Растко (мрежа дигиталних библиотека), "Дистрибуирани коректори Европа" (међународна дигитализација културне баштине), Пројекат Гутенберг Европа (Бета верзија, јавне дигиталне библиотеке), и сличних заједница и подухвата у области издаваштва, дигитализације, лексикографије и поп-културе.

Не ограничавајући се на Интернет, био је активан у бројним културним, научним и издавачким пројектима у Евроазији од 1993, посебно у земљама бивше Југославије, Румуније, Бугарске, Грчке, Украјине, Русије, Пољске, укључујући и подухвате очувања мањинских и племенских култура Евроазије или иницијативу за "Балканску културну мрежу" (заједно са грчким културним активистом и музичким продуцентом Никосом Валканосом и другим колегама).

Његови друштвени ставови укључују и снажно заступање филозофије "отворених извора" и слободног знања, као "цивилизацијских темеља сваког људског друштва". Активно подржава неколико регионалних Википедија, нарочито у Источној Европи, још од њиховог оснивања.

Награде и признања

Као писац, драматург и сценариста, био је национално и међународно награђиван и номинован петнаестак пута, укључујући и номинације за награде "Prix Europa" у Берлину и "Prix Italia" у Риму.

За свој културно-издавачки рад је национално и међународно признат двадесетак пута, укључујући и номинацију за "United Nations World Summit Award", три пута годишњу награду Друштва за информатику Србије и десет YU Web Top 50 признања (SR Web Top 50).

Изабрана библиографија

Позоришни и радио комади
  • Острвска прича, 1987.
  • Викенд са Маријом Броз, 1990.
  • Словенски Орфеј, 1992.
  • Скаска о космичком јајету, 1992.
  • Тачка сусрета, 1992.
  • Снег није бео, 2009.
Књиге драма
  • Словенски Орфеј и друге драме, "Знак Сагите", Београд, 1995.
Романи
  • Веригаши, роман о Нашима, "Еверест медиа", Београд, 2012.
Стрипови
  • Трећи аргумент са Милорадом Павићем и цртачем Зораном Туцићем
  • албуми, српски и енглески, "Бата" и "Орбис", Београд, и "Свети Сава", Лимасол, 1995;
  • на енглеском Хеви Метал Магазин, Њујорк, 1998/1999/2000.
  • Под вучјим жигом, цртач Антоан Симић
  • Стрипманиа, магазин, Београд, 1996.
  • Кнез Липен, цртач Синиша Бановић
  • Парабелум, магазин, Сарајево, 2012.
Историја и естетика стрипа
  • Стрипови које смо волели: избор стрипова и стваралаца са простора бивше Југославије у XX веку, критички лексикон, коауторски са Живојином Тамбурићем, Здравком Зупаном и Полом Граветом, Омнибус, Београд, 2011. (српски и енглески)

Изабрана филмографија

Сценариста
  • Поздрави све који питају за мене, документарни, 1987. (сарадник на сценарију)
  • Ars longa, vita brevis, кратки играни, 1991.
  • Словенски Орфеј, адаптација представе, 1992.
  • Јанусово лице историје 1-3, документарна серија, 1993. Косценариста Срђан В. Стојанчев
  • Уске стазе, кратки играни, 1995.
  • Животи Косте Хакмана, документарни, 2005.
  • Музика тишине, документарни, 2011.
Продуцент
  • Мој мртви град, документарни, 2000
  • Животи Косте Хакмана, документарни, 2005
  • Музика тишине, документарни, 2011.
Кастинг
  • Ларго Винч, 2008.

Видети такође

  • Пројекат Растко
  • Пројекат Гутенберг
  • Дигитализација српске културе
  • Коста Хакман
  • Милорад Павић
  • Дејан Ајдачић

Извори

  • Уметничка биографија на сајту Удружења драмских писаца Србије
  • Стрипска биографија у оквиру Студија С. О. К. О. / ТИА Јанус, Београд.
  •  Зоран Стефановић на IMDb-ју ((en))
  • Општа биографија на сајту "Проект Растко - Македонија"
  • Орлић, Милан. Дух над водама: Пројекат Растко — ћирилични део глобализације, Арттех-Свеске, Панчево, 2005.
  • Cieślak, Marcin. Digitalizacja zbiorów dla Wikipedii i Wikisłownika, извештај о Стефановићевом предавању о филозофији "отворених извора" на Викимедијиној регионалној конференцији, Београд 2008. (извештај пољске Викимедије)

Спољашње везе

Галерија

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.