Балканска смотра младих стрип аутора 2015

Лесковачка школа стрипа "Никола Митровић Кокан" која ради у оквиру Лесковачког културног центра организоваће ове године по седамнаести пут манифестацију "Балканска смотра младих стрип аутора". Манифестација ће се одиграти 26-28. јуна 2015. године у просторијама Лесковачког Културног Центра и Народног Музеја у Лесковцу.

Смотра ће и ове године бити наградна, па ће најбољи у категоријама младог стрип цртача, илустратора, стрип сценаристе и стрип теоретичара на простору Балкана добити плакете са ликом Николе Митровића Кокана, а доделиће се и четири додатне дипломе у све четири категорије... Диплому ће добити и најбољи дебитант, а доделиће се и плакета за допринос српском стрипу, чији ће добитник бити председник трочланог жирија за доделу осталих признања. Пристигли радови биће изложени у великој галерији Лесковачког Културног Центра у Лесковцу и њихови аутори ће аутори добити захвалнице за учествовање на смотри као и бити побројани у каталогу који ће сваки учесник добити. У склопу саме манифестације која ће трајати три дана, одржаће се бројна предавања, пројекције анимираних, играних и документарних филмова, промоција стрип часописа (из земље али и из иноземства) и књига о стрипу, а биће неизоставно и трибина, јавних интервјуа те округлих столова.

Што се пропозиција за учествовање у такмичарском делу тиче, оне су следеће: под термином млади аутор подразумевају се они аутори млађи од тридесет година, и сви који испуњавају тај основни услов слободни су да своје радове у било којој од четири категорије поднесу на увид жирију, или као материјал за излагање (излагати могу и старији аутори, али они неће ући у конкуренцију за доделу награда). У категорији илустрације могуће је конкурисати како илустрацијом у боји, тако и црно белом илустрацијом, а стрип сценарије и теоријске текстове треба слати откуцане у програму wорд, или пак поднети готове и завршене стрипове који су по сценаријима настали. Може се учестовати са неограниченим бројем радова, и у питању не морају бити готови, комплетни стрипови, као ни они који су рађени специјално за Балканску смотру. Једини услов је да дати радови нису већ подношени и излагани на некој од претходних Балканских смотри.

Овим се упућује и позив за учествовање свим младим стрип ауторима, школама и радионицама стрипа које делују на простору Балкана; Лесковачка школа стрипа ће се потрудити да буде што је могуће бољи домаћин свим гостима.


Важна напомена: Радове треба слати на следећу адресу:

  • Школа стрипа „Никола Митровић Кокан“
  • Лесковачки Културни Центар
  • Трг Ослобођења 101
  • 16000 Лесковац

најкасније до 01. јуна 2015. године. Оригинали су пожељни, али је могуће слати и квалитетне копије и принтове, као и скенове у 300 ДПИ на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.">Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. где је могуће добити и додатне инфомације.

Блог фестивала: balkanskasmotra.blogspot.com

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.