Товладијац Раде

Раде Товладијац је рођен 1961. године у Улцињу. Одрастао је у Чачку, а дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду пројектом „Небески град - Орбитална станица у Лагранжовој стационарној тачки - Л5“. Један је од оснивача београдске стрипске групе „Баухаус 7“ са Зораном Туцићем и Вујадином Радовановићем.

Познат је по насловницама најкомерцијалнијих издања у бившој држави. Његов најважнији стрипски серијал је „Људи за звезде“ који је излазио од 1984. до 1985. у „YU стрип магазину“. Био је уметнички директор магазина „Књижевна реч“.

Заједно са Зораном Туцићем, добитник је лауреата за стрип „Планета безбедних“ на конкурсу часописа „Видици - YU стрип магазин“ 1984. Излагао је на групним изложбама у земљама региона, Великој Британији, Грчкој, Мађарској. Од почетка 2011. ради недељну таблу политичког стрипа „Смешна страна српске стварности“ за београдски дневни лист „Прес“.    

 

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.