Алаџић Петар

Петар Алаџић је рођен 22. августа 1954. године у Сомбору. Детињство је провео у Будисави, да би се затим трајно населио у Новом Саду, где је завршио основну и средњу школу, као и Вишу економску школу. Ожењен је  и отац једне ћерке.

Још као студент, под псеудонимом Пит Алад, пише научнофантастичне приче за часопис „Златни кликер“, који је издавао новосадски „Дневник“. Стрип сценаријем се бави од 1978. године, када са Браниславом Керцем у „Политикином забавнику“ објављује две епизоде стрипа „Партизн Горан“.

Током 1980-их са различитим цртачима ради на стрип серијалима „Велики Блек“ и „Лун краљ поноћи“ за „Дневник“. За новосадски „Форум“ ради сценарија за стрип „Тарзан“, а за горњомилановачке „Дечје новине“ за стрип „Ниња“. Са Бранком Плавшићем креира стрип „Вечерња акција“, објављен у „Дневниковом“ школском листу „Невен“.

Паралелно са писањем сценарија, ради као комерцијалиста за новосадску „Агровојводину“.

Након 1990. године потпуно се повлачи из света стрипа.

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.