ПЕТАК 2. ЈУН (ВРШАЦ, "Тачка сусретања")

18:30-20:00 Трибина „Национална стратегија за стрип и нови Центар за уметност стрипа“

Тачка сусретања, Вршац, Змај Јовина бр 16, 26300 ВРШАЦ

Tribina CUS Vrsac 2017

У априлу 2017. десила су се два важна догађаја за популарну културу у Србији. У Дому омладине Београда основан је Центар за уметност стрипа и установљена је Национална стратегија за стрип. На трибини ће бити ексклузивно представљени и Стратегија и Центар. Биће осветљена улога Вршца у српском и европском стрипу.

Биће објашњено и зашто су Србија и југословенски простор већ пун век средиште стрипске уметности у Источној Европи, и зашто је српски стрип можда наша најуспешнија културно–уметничка област по планетарној раширености — по квантитету и масовности, али и квалитету и критичкој рецепцији. Показаће се и да у српској култури и друштву приповедање у сликама има посебно место — од средњевековних фресака и житијних икона, преко периода 1935–1941, када смо били стваралачки центар стрипа за Европу, или издавачки богатог периода СФРЈ, све до данашњих дана који стваралачки представљају ново златно доба ове уметности код нас.

На трибини учествују Илија Бакић, писац и критичар, Зоран Стефановић, писац и историчар поп-културе, а модератор трибине је Драгољуб Стојковић, писац (Дом омладине Београда).

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.