О књизи есеја и интервјуа „Стриповање“ Марка Стојановића

Издавач Нишки културни центар, у својој едицији Елдорадо, је објавио књигу есеја и интервјуа „Стриповање“ лесковачког аутора Марка Стојановића.

stripovanje marko stojanovic

„Стриповање“ садржи 68 ауторских текстова, укључујући 15 интервјуа, написаних и сакупљених у периоду од 2001. године па до данас. Текстови су претходно излазили у склопу колумне „Јужњачка утеха“, првобитно на сајту „Стрип Вести“ па на интернет форуму „УППС – Удружење за промоцију и продукцију стрипа“, као и у разним штампаним и онлине публикацијама у земљи и региону, међу којима су „Књижевне новине“, „Београдски књижевни часопис“, „Пресек“, „Пресинг“ (и „Стрип Пресинг“), „Градац“, „Градина“, „Стрипотека“, „Тхинк Танк“, „Политика“ (и „Политикин Забавник“), „Барске новине“ (Црна Гора), „Стрип Ревија“ (Хрватска) и „Парабеллум“ (Босна и Херцеговина); поједини од текстова су такође били предговори или поговори разноврсних стрип албума за неколико издавача.

Текстови су пропраћени илустрацијама било везаним за тему текста, било из Стојановићеве личне колекције, и у том својству присутно је чак 57 цртача. Мађу радовима спадају никада раније објављене студије ликова, фрагменти из стрипова и илустрације, међу којима и карикатуре и портрети стрип аутора. Сви текстови су подељени у четири секције, поднасловљене „Primus inter pares“, „Профилер“, „Columna, columnes“ и „Enter nous, inter view“. У склопу последње, интервјуисани су Тери Џоунс, Марко Сомборац, Питер Снејбјерг, Марко Ђурђевић, Чарлс Алверсон, Дражен Ковачевић, Енди Дигл, Џејсон Ерон, Горан Суџука, Алекса Гајић, Метју Холингсворт, Дарко Перовић, Рајко Милошевић Гера, Мијат Мијатовић и Стеван Субић.

Предговор за издање је писао Васа Павковић, док је насловну страну радио Милан Антанасијевић. Стојановић је претходно под истим издавачем и у истој едицији објавио књигу „Јужњачка утеха“ 2008. године, а притом је и уредник и приређивач неколико монографија о стрипу, као „Лесковачки стрип 1950-2010“, „20 година лесковачке школе стрипа“ и „Зајечарски стрип“.

Иван Вељковић

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.