Добитници награда 19. Балканске смотре младих стрип аутора!

leskova nagrade 2017

На 19. Балканској Смотри Младих Стрип Аутора одржаној 30.јуна-2. јула 2017. године у Лесковцу, у конкуренцији од рекордних 2761 учесника из 54 земље са простора Европе, Азије, Аустралије, Африке, Северне и Јужне Америке, жири у саставу: председник жирија Бернард Коле (стрип цртач и илустратор), Адриан Барбу (стрип цртач и илустратор) и Марко Стојановић (стрип сценариста и теоретичар) доделио је следеће награде:

  • Меморијалну плакету “Никола Митровић Кокан” у категорији стрип цртача добио је Тодор Христов из Варне у Бугарској. Дипломе за исту категорију добили су Кенан Халиловић из Зенице у Босни и Херцеговини и Фран Струкан из Загреба у Хрватској.
  • Меморијалну плакету “Никола Митровић Кокан” за илустрацију добио је Данко Дикић из Лесковца. Диплому за исту категорију добиле су Ајше Акташ из Истамбула у Турској и Миријана Димитрова из Софије у Бугарској.
  • Меморијалну плакету “Никола Митровић Кокан” за сценарио добила је Сања Поцрнић из Љубљане у Словенији. Диплому за исту категорију добио је Стефан Катанић из Зрењанина.
  • Меморијалну плакету “Никола Митровић Кокан” за стрип теорију добио је Лука Ракојевић из Никшића у Црној Гори. Диплому за исту категорију добио је Лука Стојановић из Лесковца.
  • Диплому за најбољег дебитанта добиле су Јасна Николова из Скопља у Македонији и Стефан Стојковић из Лесковца.
  • Плакету “Никола Митровић Кокан”за допринос српском стрипу доделио је организатор (Лесковачка школа стрипа „Никола Митровић Кокан“, испред Лесковачког Културног Центра), независно од жирија, и њу су равноправно добили Радивоје Богићевић из Сремских Лаза и Васа Павковић из Панчева.

У саставу Смотре одржан је конкурс за стрип каиш за Јабланички округ у организацији Лесковачке школе стрипа, „Нове наше речи“, Учитељског друштва Лесковац и Синдиката образовања Србије – Регионалног центра Лесковац, и жири у саставу Никола Милићевић (новинар), Марко Стојановић (стрип сценариста) и Милош Цветковић (академски графичар) наградио је Јовану Савић из Губеревца (категорија до 10 година), Марка Миладиновића из Лесковца (категорија од 10 до 15 година) и Дарка Стефановића (категорија од 15 до 19 година), а специјалну награду добила је Никола Момировић (17 година), из Лесковца.

У склопу манифестације часопис додељује се и меморијална награда “Миодраг Величковић Мивел” за сатирични стрип. Жири у саставу: председник жирија Јурица Дикић (стрип цртач и карикатуриста), Предраг Станковић (стрип теоретичар и књижевник) и Нинослав Миљковић (стрип цртач и карикатуриста), доделио је награду “Миодраг Величковић Мивел” Јосипу Сршену из Загреба у Хрватској. Такође у склопу манифестације електронски часопис за децу “АКО МЕНЕ ПИТАШ...” доделио је награду за најбољег младог стрип аутора „Млада велика нада“ Дуњи Аврамовић и Танасију Игњатовићу из Лесковца. Стрипарница “Јужни Дарквуд” из Ниша доделила је награду за реалистичан приступ стрипу Диани Наневој из Варне у Бугарској.

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.