Највећи јавни час цртања стрипа у Европи

leskovac politika

Лесковац – У три лесковачке основне школе јуче је одржан јавни час цртања стрипа на отвореном, највећи у Европи. Након што је јуна 2016. у две овдашње школе одржан до тада највећи јавни час цртања на отвореном пред око 600 деце, Лесковачка школа стрипа „Никола Митровић Кокан” јуче је оборила тај рекорд, одржавши јавни час на отвореном у школама „Јосиф Костић”, „Светозар Марковић” и „Вожд Карађорђе”, у коме је учествовало око 850 деце која су истовремено стварала стрипове.

На конкурсу Лесковачке школе стрипа за најбољи стрип-каиш за ученике из Јабланичког округа, расписаног у оквиру одржавања Балканске смотре младих стрип-аутора, у највећем броју су се одазвале поменуте основне школе, па је Лесковачка школа стрипа одлучила да у знак захвалности у те три школе одржи јавни час цртања стрипа, са циљем да се младима открију тајне „девете уметности” и да се заинтересују да крену стопама бројних претходника који су остварили велики успех у овој области, не само у земљи, него и у иностранству, пре свега у Француској и Белгији.

Лесковачка школа стрипа „Никола Митровић Кокан” постоји од 29. маја 1995. године. За 22 године постојања кроз њу је прошло више од хиљаду деце, од којих су данас многи светски познати стрип-цртачи, као и аниматори, илустратори, рестауратори, архитекте, тату-мајстори, академски сликари и графичари. Школа стрипа донела је у Лесковац преко стотину међународних признања и награда, а од 1998. године организује Балканску смотру младих стрип-аутора, најстарији фестивал на простору бивше СФРЈ, који је такође и најмасовнија стрип-манифестација на свету.

www.politika.rs

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.