Ин мемориам: Стеван Брајдић (1953-2017)

brajdic ripУгледни стрипски професионалац и драги колега Стеван Брајдић преминуо је 24. априла. Сахрана је била на Градском гробљу у Новом Саду у уторак 25. априла.

Брајдић је рођен 7. јануара 1953. године у Новом Саду. У родном граду завршио је средњу машинску школу и студирао је Машински факултет.

Од 1970. године хонорарно је радио у новосадском "Дневнику" као уписивач слова у едицијама "Лунов магнус стрип" и "Златна серија".

Средином 1970-их објављује стрипове у студентском листу Машинског факултета. Током 1981. године заједно са Фрањом Страком ради на сценарију за стрип "Ајк", који је објављен у "Стрипотеци". Сарађивао је са сценаристима Петром Алаџићем, Душаном Вукојевим, Небојшом Ђукићем, Светозаром Обрадовићем и братом Јосипом Брајдићем.

Урадио је две епизоде лиценцног стрипа Велики Блек, од којих је једна објављена, као и једну епизоду Тарзана, која није објављена. Стрип "Илегалци" објављен је 2012. године у оквиру албума Вечерња акција.

Све до 1999. године радио је у "Петру Драпшину", да би 2000. основао приватну фирму за дизајн и штампу. Сем стрипом, веома успешно се бави и и илустрацијом. Био је и веома успешан стреличар.

Интервју, (Златно доба војвођанског стрипа - Предраг Ђурић) у архиви Стрип вести: www.stripvesti.com/arhiva/201701/index.html

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.