Промоција четврте и пете књиге "Малог Нема у Земљи снова"

Недеља, 18. август, 18-20 часова // Клуб-галерија "Полет", Цетињска 15, Београд

makondo-mali-nemo-avgust-2019

"Мали Немо у Земљи снова" једно је од најзначајнијих дела у области стрипа, не само захваљујући својој пионирској улози у стварању специфичног језика девете уметности, већ и трајности и утицају који Винзор Мекеј и његова онирична поетика и данас остварују на уметност и популарну културу човечанства.

Четврта и пета књига "Малог Нема" заокружују подухват који смо започели 2013. године. У прве три књиге сусрели смо се са главним делом опуса о Малом Нему, оном ствараном за "Њујорк хералд" од 1905. до 1911. Четврта књига нам представља период у којем је Мекеј радио за Херстов "Њујорк Америкен" (1911-1914), променивши притом наслов из "Little Nemo in Slumberland" у "In the land of wonderful dreams" Пета књига, најобимнија, обухвата период од 1924. до 1927. када се Мекеј, вративши се у Хералд, привремено вратио и свом омиљеном јунаку.

Свих пет књига прате обимни и за српску културу веома важни пратећи текстови Зорана Стефановића. Текстови у четвртој и петој књизи баве се утицајем који је Мали Немо остварио на друге уметнике, али и уметности, односно рецепцијом Малог Нема на простору бивше Југославије, уз јединствену и изузетно обимну библиографију. Коначно, пети том у виду поговора прати и један од пионирских теоријских осврта на Малог Нема - "Тотални стрип", рад Зорице Јевремовић - Мунитић, објављен изворно у часопису "Култура" 1973. године.

На представљању ће говорити Зоран Стефановић, писац и историчар културе, аутор пропратних текстова, Владимир Весовић, ликовни уметник и педагог, Кристијан Релић и Бојан Боснић, уредници издања, као и гост изненађења.

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.