Разговор са Петром Меселџијом, Београд, 21. август 2019.

У среду, 21. 8. од 18 сати у Галерији "Полет" у Цетињској улици бр. 15 у Београду, угостићемо Петра Меселџију, српског сликара, илустратора и аутора стрипова.
meseldzija polet

Петар Меселџија је рођен 1965. у Новом Саду. Каријеру је започео 1981. стрипом „Крампи“ у Стрипотеци, једном од најпознатијих стрип-часописа у земљи. После тога је уследио низ кратких стрипова и рад на „Тарзану“.

Године 1991. Петар се преселио у Холандију, где је престао да ради на стрипу и посветио се илустрацији и сликарству. Почетком деведесетих је сликао постере и разгледнице, а касније је радио илустрације за књиге широм света. Илустровао је књигу Краљ Артур и витезови округла стола за Грим Прес са Тајвана; За Scholastic Inc  из Сједињених Држава насликао је 11 корица за књиге дечје фантастике. У Србији је сарађивао на књизи Прогнана бића – Српска митологија, као и на збирци Српске народне бајке. Међу његове самосталне књиге убрајају се Легенда о Баш Челику; монографија Уметност Петра Меселџије; збирка скица и цртежа; и књига његових стрипова о Тарзану, Књига о џиновима и Марко Краљевић и змај.

Међу многим Петровим наградама су: Плакета Златног пера Београда 1994 и 2017.; Награда жирија на 59. светској конвенцији научне фантастике 2001. у САД.; Сребрне награде за 1997. и 2003., као и Златна награда за 2009. коју додељује годишњак Спектрум – Најбоља савремена фантастична уметност. Његови оригинални радови могу се наћи у приватним збиркама у Србији, САД, Холандији, Белгији, Немачкој, Италији, Француској, Канади, Хонг Конгу и Индонезији.

Дођите да разговарамо о магији Петрових цртежа, чекамо вас у среду од 18 сати!

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.