Туцкомен и едиција безобразних стрипова „Мрсно стрипче“

Саопштење за медије издавачке куће „Форма Б“

Београд, 14. јануар 2018.

У складу са фолклорном традицијом безобразне уметности као што су Вукове „посебне песме“, али и са дугом линијом светских еротских стрипова, у Београду је на истеку 2018. године започета едиција „Мрсно стрипче“ у издању предузећа „Форма Б“, која ће доносити стрипове који нису за малолетнике, али јесу за народ.

Прва књига Туцкомен са планете Минџос у шест епизода доноси провокативан спој хумора, научне фантастике и еротике. Аутор је доајен нашег стрипа, новинарства и популарне културе Брана Николић, коме ће у истој едицији изаћи и други серијали сличне врсте.

У предговору редакције се каже: „Стигли су! Доносе просветљење? Ма... Не само то! Да ли смо сами у Свемиру? Где су браћа по космичком разуму? Заборавите Фермијеве парадоксе и Дрејкове једначине, чекање је готово! Први контакт је остварен — на Балкану, у Србији! А шта то доносе посетиоци из Васељене, чега је на Земљи недовољно? Па... Питајте свастику и омиљену комшиницу. Мајстор српског и југословенског стрипа Брана Николић Бранели отворио је скривену фиоку са радовима! Тајну над тајнама! Стигао је 'главом' и брадом Туцкомен, сродна душа дамама, јунак за познаваоце научне фантастике и девојачке гимнастике! Идеалан поклон за Дан жена и сваки други дан! Стрип није за малолетнице и госпође са слабијим срцем!“

Едицију „Мрсно стрипче“ уређује Илија Мировић, а у редакцији су Предраг Роћеновић, Светозар Анђел и Станоје Ћеранић.

Озбиљне авантуре

„Форма Б“ је до сад била позната по објављивању италијанског фантастичког стрипског серијала „Брендон“ из пера чувеног Клаудија Кјаверотија у продукцији Серђо Бонели Едиторе, као и по серијалима из исте школе „Морган Лост“ и „Дечак са Дивљег запада“. Од домаћих стрипова објавили су 2013. први 3-Д српски стрип Градске приче Горана Угарчине.

Предузеће од 2018. године почиње редовно да објављује и домаћи стрип у више едиција. Почело је са књигом сатиричних стрип-карикатура Сабахудина Мурановића и Зорана Пановића „Јуче Данас Сутра“ објављиваних изворно у београдском дневнику Данас, да би затим био објављен и Мурановићев графички роман Хајдуци о легендарном херцеговачком хајдуку Мијату Томићу, за шта је сценарио написао Борко Брајовић, а дијалоге Марко Стојановић.

Издавач је објавио и три књиге интеграла „Великог Блека“ у цртачком извођењу Миодрага Ивановића Микице, за које су сценарије 1980-их писали Петар Алаџић, Миодраг Милановић и Предраг Ивановић.

„Карике и облаци“ — култни стрипови у форми књига

„Форма Б“ је на Београдском сајму књига 2018. промовисала и почетак капиталне едиције посвећене српском и југословенском карикатурално-хумористичком стрипу „Карике и облаци“ уредника Зорана Стефановића. Прва објављена књига је култно дело нашег хуморизма, стрипски албум „Црне бесмислице“ Божидара Милојковића БАМ-а, Драгана Лазаревића /де Лазареа/ и Лазара Одановића. Ово издање је „Форма Б“ објавила заједно са кућом „Макондо“, у оквиру пројекта Центра за уметност стрипа у Београду при Удружењу стрипских уметника Србије.

У едицији „Карике и облаци“ најављени су албуми најпознатијих серија Бране Николића, Душана Вукојева, Радича Мијатовића, Лазе Средановића и других мајстора нашег хумора у стрипу. •

КОНТАКТ: Илија Мировић, гл. уредник ИК Форма Б — Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.