Нифест је сазрео: у врху фестивала стрипа Југоисточне Европе

Донета Нишка одлука и утемељен савез фестивала стрипа • Склопљени издавачки и истраживачки споразумиизмеђу Италије, Француске и Србије • Елитне изложбе, концерти, радионице и трибине задовољиле најширу публику.

Ниш, 4. јун 2018.

Nifest je sazreo u vrhu festivala stripa Jugoistočne Evrope

Вера локалне самоуправе Ниша у Mеђународни фестивал стрипа Нифест вишеструко се исплатила. У својој петој години Нифест се живим програмима од 24. до 27. маја, а врхунским  изложбама до 1. јуна, показао као зрела манифестација, са јединственим особинама, а гостујући стручњаци су оценили да је догађај у врху међународних и националних фестивала стрипа jугоисточне Европе.

Четрдесетак гостију професионалаца из света међународне културе, али и публика Понишавља и туристи из Кине, Бугарске, Италије и Француске, одлично су примили прелазак фестивала у средиште Ниша − у племените просторе Нишке тврђаве (Павиљон и Салон 77) и Галерију Нишког културног центра, а за музички програм у Амфитеатар на Кеју крај Нишаве. Посећеност је, истина, варирала — од смањене, у периоду јаке кише преко дана, до знатне, у поподневним и вечерњим сатима, али се предност нове локације већ показала у најбољем светлу.

Две самосталне и две колективне изложбе донеле су највиши могући квалитет фестивалу: Бобан Савић Гето у Салону 77, Макс фон Фафнер, односно Саша Јовановић у Галерији НКЦ, а у средишту Нифеста, Павиљону, истовремено годишња изложба Удружења стрипских уметника Србије, Франкенове и српске изложбе са Гашиног сабора, као и самостална изложба доајена смеха Радича Мијатовића Мише.

Главно признање Нифеста, Повељу за велики допринос српском стрипу, добио је Жељко Пахек, што ће ускоро бити праћено посебним издањем, репрезентативним стрипским албумом овог значајног аутора. Фестивал је поделио и педесетак захвалница онима који су допринели да успешно сазри током ових пет година. Осим учесника у програмима, фестивалу су присуствовали и ветерани стрипа који су недавно добили звање „Витеза духа и хумора“ Славиша Ћировић и Никола Масловара, али и Тони Радев, Тамара Крстић, Анита  Крстић и многи други уметници Ниша и Србије.

Трибине на важне теме одликовале су се стручним и научним квалитетом, не губећи на занимљивости за ширу публику: однос писмености и језика стрипа, питање духовних и верских стрипова, судбина фестивала стрипа у Србији, скривени заједнички токови историје стрипа и рокенрола, стварност новосадског стрипа, живи сусрет са Петром Меселџијом али и другим ствараоцима и радницима у популарној култури из Италије, Француске и Србије као што су Габријеле Фереро, Марчело Манђантини, Лоран Катр, Владимир Весовић, Бојан М. Ђукић, Драган Лазаревић, Владимир Тополовачки, Зоран Стефановић, Алекса Гајић, Велибор Петковић, Дејан Стојиљковић, Игор Крстић, Дејан Најдановић Најда, Јован Гверо, Игор Марковић, Илија Мировић, Небојша Весовић, Милан Илић и многи други.

Представници десетак фестивала стрипа у Србији (земљи са најразвијенијом мрежом фестивала у југоисточној Европи) донели су, уз учешће Лорана Катра, директора француског фестивала у Сан-Ремију, „Нишку одлуку“ о оснивању савеза фестивала стрипа, асоцијације која ће, након што буде формализована у наредним месецима, скупно заступати све лиценциране стрипске манифестације пред државним органима. Повод за оснивање је чињеница да ниједан од фестивала стрипа главног тока није добио подршку од Комисије за ликовне уметности на овогодишњем конкурсу Министарства културе и информисања Републике Србије, без обзира на то да ли је реч о међународним или националним фестивалима, програмима за децу или за одрасле, професионалне уметнике или аматере.

На Нифесту су склопљени и нови споразуми о објављивању српских стрипова у Италији и Француској (и обрнуто), али и о заједничком истраживању историје европског стрипа између Италије и Србије. Ударени су и темељи једној новој едицији српског и југословенског стрипа, едицији која би могла бити од капиталне важности.

Напоредо са стрипским дешавањима, Нифест је имао и два дана одличних рокенрол концерта у амфитеатру смештеном између историјски значајног Официрског дома (где је потписана Нишка декларација 1916. године) и реке Нишаве. На њима су учествовали Бојан М. Ђукић, Господин Пинокио, Мокри џез, Dexter, Revolution и Opposite way.Организатори Нифеста су Нишки културни центар и Удружење љубитеља стрипа „Бранко Плавшић“. Директор фестивала је Срђан Савић, а уметнички директор Зоран Николић. Партнери фестивала су Удружење стрипских уметника Србије и Центар за уметност стрипа из Београда.

Званични Интернет сајт фестивала од ове године је www.nifest.com.

ФОТО ПРИЛОГ

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.