Петровац на Млави: Изложба стрип албума Драгослава Јовановића Драгона (15–26. април)

У Завичајном музеју Петровац на Млави отворена је изложба стрип албума и цртежа Драгослава Јовановића Драгона, слободног стрип цртача из Београда. Тиме су запoчети „дани стрипа“ у Петровцу на Млави, који се већ пету годину за редом одржавају у организацији Завичајног музеја и Народне библиотеке „Ђура Јакшић“, у оквиру манифестације СТРИП 9. ТРИП. Манифестација на тему стрипа се сваке године одржава у априлу месецу, у част Божидара Боже Веселиновића, стрип цртача и илустратора, родом из Петровца на Млави. Легат Радмиле Веселиновић који се чува и презентује у Завичајном музеју у Петровцу на Млави, садржи управо оригиналне илустрације Боже Веселиновића које су рађене за Политикин забавник, 70-их и 80-их година прошлог века.

DSCF7500

Изложбу су отворили Жаклина Перић, директорка Завичајног музеја, Драгослав Јовановић, аутор радова и Милица Илић, историчар уметности. Гост на отварању изложбе био је Владимир Тополовачки, колекционар стрипа, који је са библиотекаром Марком Миливојевићем представио своје издање у 4 тома под насловом „Бесконачни итинерер кроз свет стрип албума“. Капитално издање представаља преглед страних и домаћих стрипова, у виду албума за описом сваког издања и фактографским подацива за сваки стрип. У тому посвећеном домаћем стрипу нашла су се и издања из Петровца на Млави: 3 каталога Боже Веселиновића, односно стрип програма манифестације Стрип 9. трип, 3 стрипа Роберта Шлакеског и Сториграф, публикација стрип цртача из Петровца на Млави, које је покренуло Удружење младих из Петровца.

DSCF7508

Изложба Драгослава Јовановића, алиас Драгона, отворена је до 26. априла у Завичајном музеју Петровац на Млави, који је отворен за посетиоце сваког радног дана од 8 до 20 часова и суботом од 10 до 14. часова.

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.