Ђурић Предраг

Предраг Ђурић је рођен 1974. године у Новом Саду. Типичан је представник генерације одрасле на стриповима и рокенролу, генерације која је детињство проводила у радостима социјализма, младост у окружењу рата, санкција и бомбардовања, а сада живи живот човека заглављеног у ери суровог капитализма.

Први стрип сценарио је написао са девет година - била је то класична прича о дечацима са Дивљег запада. Уредник забавних издања новосадског Дневника на томе му се уљудно захвалио (није се устручавао да сценарио пошаље водећем издавачу стрипова у СФРЈ). Годину дана раније дечји часопис Тик Так објавио је његову прву (и једину) песму. Годину дана касније написао је своју прву (и једину) драму.

Са 12 година са сестром као цртачем ради на крими стрипу Силуете.

Са 13 година почиње са једним пријатељем да ради стрип пародију о Косовској бици. Била су то времена слободе говора, давно исчезла.

Са 14 година са стрипом о последњој бици Жарка Зрењанина учествује на међушколском такмичењу.

Са 16 година упада у друштво младих стрип ентузијаста "Принц Валијант Б-4" и интензивно ради стрип сценарија - један за крими серијал о новосадској рок групи Радован III (три епизоде), неколико кратких стрипова (Мушкарац, Рестрикција, Емили Правда), а започиње и рад на серијалу На путу за Источну провинцију. А онда почиње рат и стрипови, необјављени, остају по страни.

Почетком 2000-их ради сценарио за стрип о витезовима Темпларима у Бачкој тврђави, а следи и један сценарио за стрип Цат&Ниња, за који добија трећу награду на конкурсу Стрип Гена.

Бављење стрип сценариом на кратко прекида због рада на роману Кохабитација, који улази у најужи избор за ВБЗ награду за необјављени роман на подручју бивше СФРЈ 2010. године.

Аутор је и неколико текстова из области стрипа, аутор једне стрип поставке (Тарзан у Новом Саду). Уређује и вебсајт www.vojvodjanskistrip.com, на којем је објавио двадесетак интервјуа са водећим домаћим стрип ауторима.

Током 2013. и 2014. године за РОСЕНЦРАНТЗ објављује више стрип албума, углавном са страним цртачима: Пут (цртеж Царла Андреа Лопез Мата и Диего Лопез Мата), Дан кад је почело лето (Францесцо Цонте), Бегунац (Ненад Цвитичанин), Комуниста (Мике Галлагхер), Последња станица (Францисцо Малдонадо и Катарина Златић), Година рака (Царла Андреа Лопез Мата и Диего Лопез Мата), Крик (Дан Гоодфеллоw), П.С. (Марцело Салаза), Нова Панонија (Францесцо Цонте).

Написао је сценарија и за више кратких стрипова. Стрип Разгледница из Сарајева (цртеж Францесцо Цонте и Златко Миленковић) награђен је трећом наградом на Међународном стрип фестивалу у Велесу (Македонија).

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.