Изложба стрипа и илустрације КОЊАНИЦИ - Милан Милетић

ЧЕТВРТАК, 10. МАЈ 2018. 19:00 (изложба траје до 24. маја)

МИЛАН МИЛЕТИЋ, Горњи Милановац: КОЊАНИЦИ изложба стрипа и илустрације

milan miletic skcbgd

Милан Милетић је рођен 1950. године у Лапову. Академију за ликовне уметности завршио је у Београду 1975, а постдипломске студије две године касније. Као слободан уметник професионално се бави сликарством. Добио је више признања у земљи и иностранству. Поред сликарства бавио се илустрацијом и стрипом. По слободној процени урадио је око 10.000 цртежа (новинска илустрација, илустрације књига, стрип), од чега око 1.000 стрип страна.

Крајем 1969. године почео је сарадњу са Политикиним забавником, где је поред илустрација објавио и своја прва два, кратка рекламна стрипа – Астра и Спринт пеперминт. Од илустрација у овом периоду, најозбилјнији му је серијал Историја оружја. Од 1971. године почиње сарадњу са издавачком кућом Дечје новине из Горњег Милановца која интезивно траје 21 годину. Поред неколико хиљада илустрација, у издању ове куће реализовао је и око 500 страна стрипа.

Стрип Дамир на тему из средњевековне Србије, објављен је у листу Бомбаш, Дечје новине. Након три краћа стрипа (До последњег, Поручник коњичке бригаде и Црна краљица) почиње са цртањем првог серијала Кочиз, који је објављен у ЈУ-стрипу, а последња епизода објављена је у ревији Профил као посебан албум. Најдужи серијал Ларами радио је за Дневник из Новог Сада. Овај класични вестерн по сопственом тексту, а касније и по текстовима Миодрага Милановића, реализован је у 16 епизода и објављен у Стрип забавнику. Епизода Трагови смрти објављена је као посебан албум у боји, док је девет епизода овог серијала објављено у француској ревији Јума 2002. године. За Форум из Новог Сада радио је стрип Кнез Војислав, а потом и четири епизоде Тарзана, лиценцни посао за иностраног издавача. Вестерн Дивљи Бил, касније објављен као посебан албум, црта за Мале новине из Сарајева. Најамбициознији и најболји стрип му је Ратници из Арконе. Од предвиђених шест епизода урадио је три, објављених у листу Дечје новине.

Деведесетих година радио је илустрације за немачког издавача Келтер, објављене на насловним странама писаних вестерна. Илустровао је књиге за више издавача, а највише за БИГЗ. У последње време врши сређивање архиве и припрему за поновно објавлјивање старих стрипова.

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.