Велика изложба завршава 2018. — блиставу годину за српски стрип

Седма годишња изложба Удружења стрипских уметника отвара се у Дечјем културном центру Београда у четвртак, 27. децембра 2018. • Завршена најуспешнија година српског стрипа у 21. веку. • Започете капиталне едиције сабраних дела, три нова фестивала и бројни пројекти у земљи и иностранству • У сарадњи са државним установама и невладиним сектором примењују се стратегија за стрип компатибилна са стратегијом за културу Републике Србије 2017-2027. •

USUS Plakat 2018 Gorski rgb

У четвртак 27. децембра у галерији Дечјег културног центра у Београду биће отворен средишњи догађај за професионални стрип у Србији — седма годишња изложба Удружења стрипских уметника Србије. Изложбу ће у 19.30 часова отворити председник управног одбора УСУС Раде Товладијац, доајен стрипа и карикатуре Тошо Борковић који је и лауреат повеље „Витез духа и хумора“, млада уметница ванредног талента Невена Марковић, као и уредница ликовног програма ДКЦ Лидија Сеничар. Овогодишњу главну илустрацију изложбе — у спомен Великог рата —дао је Горан Ђукић Горски, један од најомиљенијих уметника српског стрипа, илустратор „Политикиног Забавника“.

Изложбу је подржао град Београд програмом Секретаријата за културу, а са пратећим садржајима поставка ће трајати током читавог јануара 2019. године. На њој су представљени радови из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и других земаља где бораве чланови УСУС. Излажу се стрипске табле, илустрације и концепт арт који показују жанровски дијапазон наших уметника — од сатиричног, преко реалистичког, до авангардног стрипа али и других облика визуелног приповедања.

Уз доајене као што су Брана Николић, Шпиро Радуловић, Лазо Средановић, Душан Вукојев, Драгослав Јовановић, Југослав Влаховић, Миленко Михајловић, Владимир Крстић или Шандор Гогољак, УСУС излаже и радове нових стваралаца. Ове године публици ће бити представљени нови чланови Удружења, међу којима су, уз поменуту Невену Марковић, и Јован Ракић, Милена Лазовић, Филип Станковић, Стефан Крунић, Лука Ашковић, Милош Симић и Милица Качар.

Сарадњом са самоуправом Града Ваљева, по стручном избору Дејана Богојевића, обезбеђена је гостујућа изложба награђених радова управо завршеног Другог међународног фестивала стрипа у Ваљеву. Уз добитника Гран прија Небојшу Василића, ту су са својим радовима и други лауреати: Никола Радосављевић, Александар Стеванов и Катерина Николовска, Марко Шерер и Сенка Милутуновић, Ведад Шабанаџовић, Миљана Тешовић, Горан Новаков, Жељко Обреновић и Жељко Виторовић, Горан Фуруновић, дебитанткиње Сара Живковић, Ана Живковић и Маргарета Миленковић, а у дечјој категорији Јован Ђорђевић.

УСУС има редовну сарадњу са Дечјим културним центром Београда који је референтна међународна установа за дечји и омладински стрип, организатор међународног конкурса за стрип каиш, али и седиште две угледне стрипске школе које воде Милета Милорадовић и Владимир Весовић.

Капитална издања у 2018. и 2019.

Осим организације изложби, Удружење стрипских уметника Србије има и друге своје делатности. Центар за уметност стрипа Београд, као нова програмска јединица УСУС чији је управник Зоран Стефановић, сада улази у трећу годину постојања, оправдавајући своју намену прављењем десетина пројеката и догађаја годишње.

Издавачка делатност стрипа је у Србији је веома развијена, а уз Хрватску, и најјача у Југоисточној Европи. Проблем је што се то у највећој мери односи на страни стрип. Зато је УСУС преко Центра за уметност стрипа капацитете ставио у издавање стрипова Бране Николића, Лазе Средановића, Радивоја Богичевића, Душана Вукојева, Радича Мијатовића и других доајена током ове и следеће године. УСУС је тако учествовао у оснивању едиције карикатурално-хумористичког стрипа „Карике и облаци“, чији је првенац култни албум Божидара Милојковића БАМ-а, Драгана Лазаревића и Лазара Одановића „Црне бесмислице“ у издању „Форме Б“ и „Маконда“.

Удружење је стручно допринело и издавању капиталног првог тома сабраних дела Ђорђа Лобачева под насловом „Плава пустоловка и друге приче (1931-1939)“ у издању „Маконда“, са подршком Министарства културе и информисања Републике Србије, што је био један од главних стрипских догађаја на подручју некадашње Југославије у протеклој години. Пред објављивањем је и капитална монографија „Лобачев — Чардак и на небу и на земљи“ Здравка Зупана (1950-2015), у издању такође реномиране куће, „Модести стрипови“.

У истраживању доприноса руске емиграције светском стрипу, УСУС сарађује са бројним домаћим и међународним установама, где се посебно издваја сарадња са владама Србије и Русије. Најважнији производ тога су изложба и двојезична монографија „Руски стрип Краљевине Југославије“ које је урадила проф. Ирина Антанасијевић са својим тимом, а која је месец дана импресионирала публику у центру Москве, у Дому руског заграничја Александра Солжењицина. Изложба наставља свој пут, првом доласком у Београд, вероватно крајем јануара, а затим се враћа у Русију, у Санкт-Петербург и тамошњу Председничку библиотеку.

Удружење је дало стручни допринос и графичкој новели о Првом светском рату „Сат“ Драгана Лазаревића, Вујадина Радовановића и Радета Товладијца у издању „Пчелице“ из Чачка, овенчане наградом за најбољи стрип протеклог Сајма књига у Београду али и масовним одзивом читалаца.

Удружење је направило више споразума о подршци домаћем стрипу од којих је посебно значајан онај са Компанијом „Новости“ која је у рекордних 120.000 примерака објавила исти роман „Сат“ као поклон-свеску својим читаоцима, у спомен на стогодишњицу примирја у Првом светском рату. Ово је био и велики повратак српског стрипа на наше киоске.

Фестивали, годишњице, школе и нови медији

Удружење стрипских уметника Србије је подстакло оснивање Заједнице фестивала стрипа са седиштем у Нишу, где се одржава фестивал „Нифест“, а најавило је и Фестивал азијског стрипа током „Комикона“ у Крагујевцу 2019. године.

Удружење је са Дечјим културним центром Београд у априлу 2018. основало „Гашин сабор“, први балкански фестивал хумористичко-карикатуралног и породичног стрипа који је имао велики успех код публике разних врста. За јануар 2019. исти партнери најављују још један фестивал. УСУС је присутан и на местима на којима се предаје уметност стрипа, од којих су у Београду нарочито важни Школа „Ђорђе Лобачев“ и Факултет примењених уметности, а од скора и Факултет драмских уметности на катедри драматургије.

Удружење стрипских уметника Србије, између осталог, учествује у манифестацијама „2018 — друга година српске фантастике“, јубилеју 150 година Народног позоришта у Београду, Витез фест, а посебно темељно је обележило и стоту годишњицу Великог рата 2014-2018, како самостално, тако и подржавајући пројекте попут едиције збирки стрипова „Линије фронта“ издавачке куће „Систем комикс“.

Удружење даје подршку новим медијским пројектима о стрипу од којих се као посебно значајан у 2018. издвојио већ угледни „Стрип блог“ младог новинара и уредника Милош Симића.

Удружење наставља рад на националној стратегији стрипа и даљој сарадњи са државним установама Србије и света. УСУС даје допринос заштита српског језика и ћириличног писма, као и заштити мањинских култура, кроз стрипове за све генерације.

 

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.