ДАН ЖЕЉКА ПАХЕКА И ПРОМОЦИЈА НОВИХ СВЕТСКИХ ИЗДАЊА — У ОКВИРУ ЦИКЛУСА ГРУПЕ „БЕОГРАДСКИ КРУГ 2“

  • 18:00- 18:45 ДАН ЖЕЉКА ПАХЕКА И ПРОМОЦИЈА НОВИХ СВЕТСКИХ ИЗДАЊА — У ОКВИРУ ЦИКЛУСА ГРУПЕ „БЕОГРАДСКИ КРУГ 2“

pahek jun 2017

Поводом циклуса програма обележавања 40 година од оснивања стрипске групе „Београдски круг 2“ (1976), једне од најважнијих у Европи, одржава се дан Жељка Пахека, награђиваног и међународно објављиваног стрипара, сценаристе, илустратора и карикатуристе. Познат је од раних осамдесетих по црнохуморним научнофантастичним стриповима („Астро-иђани”, „Легија напромочивих”...) и насловним илустрацијама за ремек-дела светске фантастике.

Рођен је 1954. и одрастао у Жупањи, у Славонији, Хрватска, где је завршио основну, а затим и средњу школу. У Београд се пресељава 1978, где је 1980. завршио Вишу педагошку школу, ликовни смер.

Један је од оснивача и кључних аутора уметничке групе „Београдски круг 2”, где је деловао заједно са Бојаном М. Ђукићем (иницијатор), Владимиром Весовићем, Здравком Зупаном, Асканијем Поповићем, Рајком Милошевићем — Гером, Драганом Савићем, Душаном Рељићем, Слободаном Ивковим, Драганом Боснићем и другима.

Пахек је и један од оснивача Друштва љубитеља научне фантастике „Лазар Комарчић“ 1981. године.

Стрипом се професионално бави од 1979. године, када почиње објављивати у свим важнијим омладинским и стрипским ревијама у Југославији: „Студент“, „Видици“, „Политикин Забавник“, „Ју стрип“, „Стрипотека“, „Спунк новости“, „Наш стрип“, „Стрип маниа“, „Сиријус“, „Футура“, „Наша крмача“...

Од 1986. објављује стрипове по својим сценаријима у иностраним магазинима као што су: „Schwermetall“ (Немачка), „Fluide Glacial“ (Француска), „L'Eternauta“ (Италија), „Zone 84“ (Шпанија), „Tintin“ (Белгија), „Елефтеротипија“ (Грчка) и, нарочито, „Heavy Metal Magazine“ (САД) у којем је превођен од 1989. године и заступљен у три свечане колекције поводом годишњица.

Његов стрип „Црни ожиљак“ („Die Schwarze Narbe“), посвећен рушењу Берлинског зида, у антологији „Durch Bruch“ (1990) објављен је на тринаест језика.

Пахек је писао сценарија и за Д. Боснића и Д. Савића, а радио је и као колориста за Ермана Ипена на познатим стрипским серијалима „Џеремаја” и „Торњеви Боа Морија”.

Од 1982. ради илустрације за насловне стране научнофантастичних и фантазијских књига писаца као што су: Роберт Хајнлајн, Филип К. Дик, Артур Кларк, Даглас Адамс (укључујући и Аутостоперски водич кроз галаксију), Тери Прачет, Тим Пауерс, Кејт Робертс, Фредерик Пол, Роберт Силверберг, Борис и Аркадиј Стругацки, Драган Орловић, Зоран Живковић, Теодор Стерџен, Урсула Легвин, Фред Хојл, Предраг Раос, Семјуел Дилејни, Звонимир Костић, Грег Бер, Станислав Лем, Џејмс Блиш, Клифорд Симак, Лери Нивен, Кристофер Прист, Драгослав Андрић, Тиодор Росић, Слободан Шкеровић и других.

Извор: Википедија, слободна енциклопедија. Подробније: ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ
_________________________

О ЦЕНТРУ ЗА УМЕТНОСТ СТРИПА; БЕОГРАД: Центар за уметност стрипа је програмска јединица, прва своје врсте у Југоисточној Европи. Центар у Дому омладине Београда и кроз гостовања организује делатности од културног и друштвеног значаја, а које су везане за ликовно приповедање и визуелну комуникацију. Публици се нуде предавања, трибине, промоције, курсеви и радионице, стручно-научни скупови, фестивали и конвенције, истраживање, издаваштво, стручне процене и друго. Ово је заједнички подухват Удружења „Свет стрипа" из Крагујевца, Дома омладине Београда и Удружења стрипских уметника Србије (УСУС), са бројним партнерима у земљи и иностранству — уметничким, културним, образовним и научним установама.

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.