Трибина: Стрип митологија

  • 18:00-18:45 - ЧЕТВРТАК 8. ЈУН (ДОБ, ХОЛ)

stripovi-mitologija-pcelica
Интересовање за стрипску културу не јењава, али је понекад ограничено на ужи круг стваралаца и љубитеља девете уметности. С циљем популарисања стрипа као прелазне форме између ликовне и књижевне уметности и ширења интересовања за стрип међу млађим генерацијама, Издавачка кућа „Пчелица“ је објавила едицију „Стрип митологијаˮ, која се показала подједнако занимљива деци, младима, али и одраслим љубитељима стрипа.

Серија од дванаест стрипова у боји доноси митолошке и легендарне приче старогрчке, јапанске, нордијске, кинеске и британске културе. За цртеже ових издања задужени су врхунски аутори који су се прославили радећи за куће Dark Horse, DC и Marvel. Визуелном стилском разноликошћу путем ове едиције млада публика у Србији има прилику да се упозна са светским трендовима стрипске културе и стекне увид у њено богатство. С друге стране, ово је добра прилика и за упознавање са различитим митовима и легендама, али и њиховим кључним јунацима као што су Персеј, Тор и Локи, Аматерасу, Херакле, Робин Худ, краљ Артур, Тезеј, Беовулф и Гуан Ју.

Уметничким квалитетима, и на плану илустрације и на плану сценарија, „Стрип митологијаˮ представља добар почетак за улазак у свет стрипа. Ни искуснија публика неће бити разочарана и радо ће се враћати познатим ауторима и причама у технички богато опремљеним стриповима.

_________________________

О ЦЕНТРУ ЗА УМЕТНОСТ СТРИПА; БЕОГРАД: Центар за уметност стрипа је програмска целина, прва своје врсте у Југоисточној. Центар у Дому омладине Београда и кроз гостовања организује делатности од културног и друштвеног значаја, а које су везане за ликовно приповедање и визуелну комуникацију. Публици се нуде предавања, трибине, промоције, курсеви и радионице, стручно-научни скупови, фестивали и конвенције, истраживање, издаваштво, стручне процене и друго. Ово је заједнички подухват Удружења „Свет стрипа" из Крагујевца, Дома омладине Београда и Удружења стрипских уметника Србије (УСУС), са бројним партнерима у земљи и иностранству — уметничким, културним, образовним и научним установама.

 

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.