ДАН БОЈАНА М. ЂУКИЋА, 1 (ЦИКЛУС "40 ГОДИНА ГРУПЕ БЕОГРАДСКИ КРУГ 2")

среда, 24. мај 2017. у 18:00 // Програм Центра за уметност стрипа

Поводом циклуса програма обележавања 40 година од оснивања стрипске групе „Београдски круг 2“ (1976), једне од најважнијих у Европи, приређује се ауторско вече и самостална изложба њеног оснивача, Бојана М. Ђукића, уметника и писца.

bojan m djukic

Ђукић је рођен 1956. у Београду. Аутор је стрипова, аниматор, публициста и педагог. Дипломирао је драматургију на београдском Факултету драмских уметности.

Један је од најважнијих активиста и популаризатора српског и југословенског стрипа. Своје стрипове, сценарије, приказе и есеје објављивао је у најважнијим југословенским специјализованим и неспецијализованим часописима (Пегаз, издања „Дечјих новина“, „Форум Маркетпринта“, „Вјесника“, „Политике“...).

Поред ауторских стрипова („Слоница Славица“), као цртач је радио и популарне комерцијалне лиценцне серијале западног порекла („Том и Џери“, „Бил и Бул“, „Кондор“). На конкурсу за стрип листа Младост 1988. освојио је награду у категорији стрипског каиша.

Од 1991. до 2008. живео је у Лондону. Прве две године у Великој Британији провео је као аниматор „Amblimation/Universal pictures“ Ltd. студија Стивена Спилберга за анимиране филмове. Након тога је био самостални цртач стрипова за издавача „Fleetway Editions“ (креирао им је две серије „Wonderboy“-а). Био је предавач визуелне нарације и цртања без модела у „London Cartoon Centre“. Илустровао је уџбеник цртања Encyclopedia of Cartooning Techniques (издавач „Quarto Publishing“). Био је један од уредника њујоршког Comics Interview и стални колумниста лондонског Comics Forum.

По повратку у Београд, Ђукић се активно укључује у домаћу стрипску сцену као активиста (својевремено члан одбора Међународног салона стрипа у Студентском културном центру), аутор (започео стрип „Смешна страна српске стварности“ за београдски дневник Press) и педагог (серија предавања о техникама стрипа, великим делима и ауторима).


Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.