Центар за уметност стрипа (програм 27. април)

ЧЕТВРТАК, 27. АПРИЛ//Београд, Дом омладине Београда, хол 

(програм Центра за уметност стрипа)

Центар за уметност стрипа (програм 27. април)

17:00- 17:45 Забавник пре Забавника

Дружење Забавниковаца и ексклузивно представљање броја „Политикиног Забавника“ од 28. априла — са специјалним гостима и уз наградну игру дељења примерака.

Посебна жива рубрика биће посвећена Радивоју Раши Попову (Мокрин, 26. јун 1933. ― Београд, 19. април 2017) који је био књижевник, новинар, публициста, уредник издавачке куће "Матица српска" и глумац који је фазонима и форама улепшао живот генерацијама.

„Политикин Забавник“ је прва линија забаве и последња одбрана уљуђености и културе!

18:00- 18:45 Дан Роберта Е. Хауарда: Конан и Краљ Кул

Трибина поводом српских превода серијала „Конан“ у издању „Дарквуда“ и „Краљ Кул“ у издању „Маконда“.

На трибини учествују Александар Нешић (ИК "Дарквуд"), Кристијан Релић (ИК "Макондо"), стрипски сценариста и модератор трибине Зоран Стефановић, са гостима изненађења.

Роберт Ервин Хауард (1906-1936) био је класични амерички палп писац фантазије, хорора, историјских романа, бокса, вестерна и детективских романа. Написао је преко три стотине прича и седам стотина песама „сирове снаге и раскалашних емоција", а посебно је познат због својих упечатљивих описа "мрачног универзума авантура и тамновитог хорора."

Посебно су ликови из његове књижевности Конан Кимерац звани Варварин и Краљ Кул увели свог младог творца из тексашког Крос Плејнса, током велике економске кризе 1930-их, у одабрано друштво које чине књижевни творци легенди: Нед Бантлајн, Александар Дима, Мери Шели, Сер Артур Конан Дојл, Брем Стокер, Едгар Рајс Бароуз, Дашијел Хамет, Хауард Филипс Лавкрафт, Џон Роналд Руел Толкин и Ијан Флеминг.

Место Конана Варварина у поп-култури може поредити са иконама као што су Тарзан, Шерлок Холмс и Џејмс Бонд. До сада се појавио у прози, поезији, стриповима, филмовима, телевизијским програмима и видео-играма, што је допринело његовој дуготрајној популарности. Заједно са краљем Кулом често се доводи у везу са поджанром мач и магија, познатом и под називом херојска фантастика.

_________________________

О ЦЕНТРУ ЗА УМЕТНОСТ СТРИПА; БЕОГРАД: Центар за уметност стрипа је програмска целина, прва своје врсте у Југоисточној и Источној Европи. Центар у Дому омладине Београда и кроз гостовања организује делатности од културног и друштвеног значаја, а да су везане за ликовно приповедање и визуелну комуникацију. Публици се нуде предавања, трибине, промоције, курсеви и радионице, стручно-научни скупови, фестивали и конвенције, истраживање, издаваштво, стручне процене и друго. Ово је заједнички подухват Удружења „Свет стрипа" из Крагујевца, Дома омладине Београда и Удружења стрипских уметника Србије (УСУС), са бројним партнерима у земљи и иностранству — уметничким, културним, образовним и научним установама. •

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.