Лесковац - Софија преко Вековника!

Лесковачка школа стрипа Никола Митровић Кокан има част да вас позове да 28.10.2016. године у 20ч у галерији Лесковачког културног центра присуствујете отварању изложбе српско-бугарског стрипа „Лесковац-Софија преко Вековника“.

Лесковац-Софија преко Вековника!
Ова изложба посвећена је објављивању осмог албума серијала "Вековници" "Каинов Сој" на коме је српски сценариста Марко Стојановић сарађовао са 12 најбољих бугарских цртача данашњице, што је својеврсни куриозитет и јединствен пример међународне сарадње кад се ради о стрипу. Изложбу ће, у име промоције конструктивних и сарадничких односа између српског и бугарског народа заједнички отворити градоначелник Лесковца др Горан Цветановић и генерални конзул Бугарске у Србији, Едвин Сугарев. Отварању изложбе присустоваваће бугарски цртачи Петар Станимиров, Румен Чаушев, Евгени Јорданов, Александар Вачков, Иван Беров и Тодор Христов, који ће током изложбе пред посетиоцима, уживо, демонстрирати свој процес рада.

Изложби, која је специфична и по томе што је на њој изложен читав стрип албум па га је могуће прочитати у самој галерији, ће у просторијама Лесковачког културног центра у 19ч претходити промоција издања на којој ће говорити стрип теоретичари Марјан Миланов (Градина), Стефан Марковић (ВИЦЕ) и Златибор Станковић (Политика). На промоцији ће аутори радити цртеже и посвете у албумима који ће се том приликом продавати по промотивној цени. Албум "Каинов сој" и изложба "Лесковац-Софија преко Вековника", која ће априла наредне године постављена и у Софији, директна су последица стриповског побратимљена између Лесковца и Софије које се десило 2014. године поводом отварања Прве интернационалне изложбе бугарског стрипа у Лесковцу. Издање је финансијски помогао град Лесковац, а изложбу организује Лесковачки културни центар у сарадњи са школом стрипа "Никола Митровић Кокан".

Серијал Вековници, на коме је сарадјивало око 150 аутора са простора читавог балкана, али и из Русије, Турске и Бразила, 2017. године обележава 10 година објављивања. Објављиван је у Македонији, Румуније, Босни и Херцеговини, Бугарској, Хрватској и Великој Британији, а стрипови из серијала су освојили преко 20 међународних награда у земљи и иностранству и два пута уврштавани у званичан избор најбољих стрип издања на свету. 

Лесковачки културни центар

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.