Сред четкица, бајонета... (7): Били су само Немци - заборављени мајстори нашег стрипа

Дом омладине Београда и Удружење стрипских уметника Србије представљају "Сред четкица, бајонета... (7): Били су само Немци — заборављени мајстори нашег стрипа"

06 sred cetkica bajoneta

  • Циклус округлих столова о забрањеним темама српског и југословенског стрипа.
  • Трибинска сала ДОБ, уторак, 11. октобар 2016, 19:00 часова

Након успеха трибина о пропаганди Трећег рајха („Под окриљем немачког орла") и страног капитала на нашем стрипском тржишту („Ахтунг, бејби"), циклус „Сред четкица, бајонета..." организује и трећи скуп посвећен немачко-српским односима у стрипу. Трибина „Били су само Немци" посвећена је заборављеним уметницима немачког порекла, који су деловали у српском и југословенском стрипу, а чија је судбина, без њихове кривице, често била тегобна, горка и сурова. Осим изванредних опуса Александра Хецла, Лудвига Фишера и Џимија Степанова биће осветљени и радови других, мање познатих уметника. Ово је прва трибина на ову тему и посвећена је успомени на великана европске ликовне уметности, Александра Хецла из Земуна (1926-1991), поводом деведесет година од рођења и четврт века од преминућа.

____________________________________

  • Говоре историчари уметности и уметници: Асканио Поповић, Момчило Рајин и Предраг Ђурић.
  • Трибину води: Зоран Стефановић, модератор и уредник циклуса.

____________________________________
О циклусу: Стрип се најчешће третира као друштвено безазлен, али су ова уметност и њени ствараоци у Србији често били део важних историјских догађаја — понекад и у самом средишту. Неки уметници су и судбински платили због свог друштвеног деловања или просто склопа околности у којем су се нашли. Ово су приче о политичким ангажманима стрипара, цензурама, идеолошким сукобима, опредељивањима у Другом светском и грађанским ратовима, учешћу у пропаганди, о смртним казнама, робијама и изгнанствима, као и о другим, некада забрањеним темама и непријатним тајнама српског и југословенског стрипа. На округлим столовима говоре историчари, учесници догађаја, сведоци и чланови породица.

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.