Изложба стрипа Српске

петак, 16. септембар 2016. од 18:00 до 20:00 ДОБ//Клуб

Представљање стрип аутора из Републике Српске и издања стрип удружења „Девета димензија“ из Бања Луке Програм у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији"  

Изложба обухвата савремене ствараоце стрипа из Републике Српске разних генерација.

PAHEK 1300 kadrova korice

Међу њима су: Предраг Иконић, Владимир Алексић, Марко Стојановић, Милорад Вицановић Маза, Миодраг Милановић, Стево Маслек, Драган Павасовић, Спасоје Кулаузов, Властимир Мандић, Ненад Цвитичанин, Зоран Пејић, Десимир Миљић, Јован Братић, Дејан Шијук, Милан Младић, Радован Субић, Даниел Кузман, Милан Дрча, Мијат Мијатовић, Златибор Станковић, Данко Дикић и Никола Матковић.
    
Први пут у Србији, биће промовисан стрип албум "Срби у Првом свјетском рату - Сарајевски атентат", који се састоји од 146 страница А4 формата и 16 стрипова о теми Првог светског рата, у чијој изради су учествовали аутори из Српске и Србије.

Представиће се и остала издања која је до сада припремило и издало Удружење, а међу којима су часопис Parabellum и специјално издање " 1300 кадрова" –  аутора Жељка Пахека.  Стрип магазин 'Парабелум' број пет, са својих 268 страница, од чега 56 у боји, најобимнији је стрип магазин који је до сада изашао на просторима бивше Југославије.

У промоцији стрип издања учествоваће аутори и стрип цртачи: Жељко Пахек, др Неле Карајлић, Предраг Иконић и  Зоран Пејић, председник удружења "Девета димензија".

Удружење "Девета димензија" из Бањалуке  је настало од стране групе етузијаста са циљем промоције стрипа и аутора из Републике Српске.Тренутно броји 70 чланова из свих дијелова Републике Српске (Бања Лука, Источно Сарајево, Лакташи, Приједор, Добој, Градишка, Невесиње, Вишеград, Козарска Дубица, Српска Костајница, Требиње...) са тенденцијом пораста. Најзначајнији пројекти удружења су часопис Парабеллум , једини стрип часопис у РС, издања стрип албума и редовне изложбе на којима се представљају аутори.

Пројекат под називом „Дани Српске у Србији“ покренут је 2013. године у организацији Представништва Републике Српске у Србији са идејом да се Србији и њеним грађанима представи Република Српска и њени потенцијали - кроз сусрете привредника, културно-умјетничке, просвјетне и начне програме, као и спортска надметања.  У току овогодишњих, четвртих по реду, "Дана Српске у Србији" у 15 градова Србије одржаће се сусрети привредника, промоције туризма, спортски сусрети уз бројне умјетничке и културне садржаје

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.