Трибина: СТРИП И РЕЛИГИЈА

среда, 13. децембар 2017. у 19:00 // ДОБ//Трибинска сала

Циклус округлих столова о забрањеним темама српског и југословенског стрипа "СРЕД ЧЕТКИЦА, БАЈОНЕТА..."

  • Организација: Дом омладине Београда и Удружење стрипских уметника Србије
  • Модератор: Слободан Ивков, уметник и историчар уметности.

2017 12 13 plakat za tribinu18 Religija i strip

 

За многа ликовна остварења са религиозном тематиком која су, у најмању руку вековима, обликована у секвенцама призора (фреске, иконе, илуминације...), слободно се може констатовати како су својеврсни прастрипови.
 
Но, овакво традиционално присутно баратање визуелном нарацијом, у односу свештенства и црквених институција према верницима ипак није било, а ни данас још увек није подједнако прихваћено од стране свих конфесија. Неке су у овом погледу и отвореније и предузимљивије.
 
И поред вероватно временски дужег, свестранијег, разноврснијег и територијално шире распорострањеног оваквог ликовног приповедања и регистровања стварних или тематски сугерисаних ликова, личности и догађаја из религиозних наратива, православна црква је каснила за католичком и протестантском црквом са својом широм применом модерних техника, приповедачких и ликовних израза, а поготово за каналима дистрибуције таквих специјализованих приповести и издања.
 
Ове две друге цркве, као и различите секте или култови, су и код нас, па и у целој бившој СФРЈ, веома рано разумели важност савременицима прихватљивог дијалога са постојећим верницима и у пропагандним пословима око придобијања нових, првенствено млађих следбеника.
 
Различите верзије Библије само су најочигледнији примери, али леци и други пропагандни материјали неких мање познатих верских заједница све су присутнији у Србији.

О циклусу:

Стрип се најчешће третира као друштвено безазлен, али су ова уметност и њени ствараоци у Србији често били део важних историјских догађаја — понекад и у самом средишту. Неки уметници су и судбински платили због свог друштвеног деловања или просто склопа околности у којем су се нашли. Ово су приче о политичким ангажманима стрипара, цензурама, идеолошким сукобима, опредељивањима у Другом светском и грађанским ратовима, учешћу у пропаганди, о смртним казнама, робијама и изгнанствима, као и о другим, некада забрањеним темама и непријатним тајнама српског и југословенског стрипа. На округлим столовима говоре историчари, учесници догађаја, сведоци и чланови породица.

 

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.