ТРИБИНА - Музејски предмети, традиционална народна песма и уметност стрипа: заједно у причи о Великом рату

Место одржавања трибине: Етнографски музеј у Београду (Студентски трг 13) // Датум: децембар (четвртак), 19 часова, 2018. године

bgbchlkhkcghdknd

Музеологија ужива посебан статус међу научним дисциплинама, јер је начин комуникације којим се она бави визуелан, аудитиван, тактилан и поетски, пре неголи текстуалан и научан у строгом смислу те речи. То ову науку приближава сфери уметности и омогућава јој да се обраћа не само нашем интелекту него и нашој машти. На овој трибини говорићемо како о различитим врстама креативног стваралаштва инспирисаног Великим ратом, тако и, у ширем смислу, о могућностима и перспективама сарадње између етнолошке / антрополошке музеологије, уметности стрипа и уметности традиционалног народног певања. Трибина се организује у оквиру пратећег програма изложбе под називом „Неуништви музеј", која је уприличена у Етнографском музеју у Београду у оквиру програма обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата. Добродошли!

Учесници:

  • Светлана Спајић, традиционална уметница
  • Игор Марковић, уредник у издавачкој кући Систем Комикс
  • Милош Зарић, кустос, докторанд на Одељењу за етнологију и антропологију Филозофског факултета

Улаз се не наплаћује!

 

  1. Игор Марковић, издавач

Игор Марковић ће говорити о пројекту под називомЛиније фронта – Први светски рат 1914-1918, који је реализован кроз сарадњу издавачке куће Систем Комикс из Београда и Француског института у Србији, а у оквиру Програма обележавања стогодишњице Првог светског рата 1914-2014 у Србији и Мисије обележавања стогодишњице Првог светског рата 1914-2014 у Француској. Серијал Линије фронта говори о ратним победама и поразима као и о свакодневном животу људи током Великог рата. Састоји се из кратких прича које су написали и илустровали српски и француски сценаристи и цртачи. Предговор је написао историчар Жан-Пјер Верне, оснивач Музеја Великог рата у месту Мо крај Париза, који је уједно и сценариста стрип-албума „Проклети рат!" објављеног 2013. године у Француској и Србији. (Господин Верне је Етнографском музеју у Београду послао материјал за израду реплике гусала од војничког шлема, предмета који је данас изложен у оквиру сталне музејске поставке у Српској кући на Крфу.)

Табле стрипова из серијала Линије фронта у више наврата су излагане на изложбама организованим у Београду и Паризу. Предлог је да неколико репрезентативних стрип-табли из серијала Линије фронта буде постављено у Етнографском музеју за време одржавања трибине, као и да се посетиоцима трибине омогући да купе стрипове из тог серијала по сниженим, издавачким ценама. 

  1. Светлана Спајић, традиционална уметница

Светлана Спајић ће говорити o својој сарадњи са немачким авангардним ансамблом Zeitkratzer на пројекту под називом Српске ратне песме, о искуствима са концерата одржаним у Београду и Берлину, о сусрету традиционалне и авангардне музике у пољу хибридног музичког под-жанра названог „традиционална авангарда", о моћи музике да на заједничком задатку окупи људе из различитих култура, чији погледи на значајне историјске догађаје као што је Први светски рат могу бити унеколико различити... Планирано је да, за време кратких пауза у току разговора, преко видео-бима буду пуштани снимци концертних извођења песама које су настале у оквиру поменутог пројекта. 

  1. Милош Зарић, кустос (модератор / учесник)

Представићу „биографију" гусала од војничког шлема, предмета који се чува у збирци музичких инструмената Етнографског музеја у Београду. Гусле од војничког шлема начинио је српски војник-инвалид у Бизерти 1917. године. Излагање ће се у највећој мери базирати на резултатима истраживања о том музејском предмету, које сам објавио у Гласнику Етнографског музеја бр. 81. Кроз дијалог са учесницима трибине биће размотрене могућности и перспективе сарадње између етнолошке / антрополошке музеологије и уметничких области – као што су уметност стрипа и уметност традиционалног народног певања – чији се посленици, иако са различитих аспеката и са различитим циљевима, занимају за оне исте теме којима се баве и етнолози-музеолози.

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.