АПЕЛ - Младом Огњену спас код др Надежде Басаре

Двадесетпетогодишњи Огњен Петровић из Београда бори се са опаким Хочкиновим лимфомом. За трансплантацију матичних ћелија на немачкој клиници у Флензбургу потребно 135.000 евра

АПЕЛ - Младом Огњену спас код др Надежде Басаре

БЕОГРАЂАНИН Огњен Петровић (25) води битку за живот. Од када му је, пре три године, откривен тумор лимфних жлезда - злокобни Хочкинов лимфом, већ је имао неколико окршаја - хемотерапија и имунотерапија. Болест, међутим, не јењава, јер Огњену није помогла ниједна терапија коју је добио у Србији. Његова једина шанса за спас сада је лечење и трансплантација матичних ћелија у болници у Флензбургу, у Немачкој.

По речима Огњенове сестре, Симониде Петровић, осим неколико циклуса хемотерапија, њеном брату је у Београду урађена и аутотрансплантација матичних ћелија, али ни тај захват није дао резултате. Од новембра прошле године проглашена је прогресија болести.

- Сазнали смо за докторку Надежду Басару, чувену по успешности излечења, са познате клинике у Немачкој Maltezer Krankenhaus St. Franzikus - прича Симонида. - Погледала је извештаје његовог досадашњег лечења и стања болести, одмах нам је предложила терапију.

Огњенова породица и пријатељи до сада су успели да сакупе 40.000 евра, колико је било неопходно за имунотерапију коју је пре недељу дана почео да прима у болници у Флензбургу, код др Надежде Басаре. Ове лекове ће у наредна четири месеца примити у осам циклуса. После терапије, међутим, Огњену би требало да буду пресађене матичне ћелије, што је његова једина шанса. Проблем је што породици Петровић недостаје неопходних 135.000 евра за трансплантацију, трошкове лечења, боравка...

- Надамо се помоћи свих људи добре воље, будући да је за лечење потребан износ који нисмо у могућности да платимо - каже Симонида. - Пре неколико дана новобеоградска Фондација "Буди хуман" доделила нам је број жиро рачуна и СМС број, па се надамо да ћемо на време сакупити неопходну суму.

РАЧУНИ ЗА ПОМОЋ

СВИ који желе да помогну, новац могу да уплате на рачуне: динарски - 160-458763-23, девизни - 00-540-0001824.7, ИБАН: РС35160005400001824764, или пошљау СМС поруку - 225, на број телефона 3030, чиме ће донирати 100 динара. Житељи Швајцарске, који хоће да донирају 10 швајцарских франака, треба да пошаљу СМС 225, на број телефона 455.

Огњен је апсолвент Високе школе електротехнике и рачунарства у Београду. Он и његова породица верују да ће се Огњен из Немачке вратити излечен.

СИН ЧУВЕНОГ ПИРОЋАНЦА

ОГЊЕН Петровић син је чувеног српског новинара, геополитикологa, и ратног извештачa Зорана Петровића Пироћанца, који је преминуо у 63. години априла 2015. Пироћанац је сарађивао са бројним листовима бивше Југославије и неколико иностраних недељника и дневника. Извештавао је са многобројних ратишта Јужне Америке, Блиског истока, Африке... За време рата деведесетих, био је сарадник француске државне телевизије. Један је од оснивача Центра за геополитичке студије "Југоисток". Последњих година радио је у Институту за политичке студије у Београду.

 

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.