Трибина: ЦИА, снајка, ЦИА! – допринос Централне информативне агенције стрипу и стрипологији

уторак, 07. фебруар 2017. у 19:00 / ДОБ / Трибинска сала
sred cetkica bajoneta 11

Циклус округлих столова о забрањеним темама српског и југословенског стрипа "СРЕД ЧЕТКИЦА, БАЈОНЕТА..."

Учествују: Слободан Ивков, историчар уметности и др Александар Раковић, историчар. Модератор и уредник циклуса: Зоран Стефановић, историчар поп-културе и писац.
Организација: Дом омладине Београда и Удружење стрипских уметника Србије.


Када је ЦИА, Централна информативна агенција Сједињених Америчких Држава, 17. 1. 2017. поставила на Интернет 12 милиона страница докумената, стриполози су добили занимљиву грађу коју је ова установа седам десетлећа марљиво сакупљала, још од оснивања 1947. године.

Стрип се у спољној и интерној документацији Ције помињу хиљадама пута. Негде је то успутно, док су негде стрипови анализирани као слика јавног мњења или непријатељских намера, али и коришћени као средство пропаганде, субверзије, обуке и комуникације. Међутим — са друге стране гвоздене идеолошке завесе Хладног рата — чувари поретка у стрипским редакцијама Титове Југославије нису се дали лако преварити...

Ово је прва трибина у југословенским земљама на тему стрипа и Ције, напоредна историја америчке и југословенске поп културе у малом.

О циклусу:

Стрип се најчешће третира као друштвено безазлен, али су ова уметност и њени ствараоци у Србији често били део важних историјских догађаја — понекад и у самом средишту.
Неки уметници су и судбински платили због свог друштвеног деловања или просто склопа околности у којем су се нашли. Ово су приче о политичким ангажманима стрипара, цензурама, идеолошким сукобима, опредељивањима у Другом светском и грађанским ратовима, учешћу у пропаганди, о смртним казнама, робијама и изгнанствима, као и о другим, некада забрањеним темама и непријатним тајнама српског и југословенског стрипа. На округлим столовима говоре историчари, учесници догађаја, сведоци и чланови породица.

tacin 5 shop

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.