Одржан Фумети! — први Балкански фестивал италијанског стрипа

Нови Сад, 26. јун 2022.

У Архиву Војводине одржан  "Фумети! — Балкански фестивал италијанског стрипа" • Први специјализовани фестивал ове врсте ван Италије • Присуствовали су угледни уметници из Италије и Србије, дипломате и истакнути делатници српске културе

 

 Festival Fumeti 1 2022 - Otvaranje Web

ПОТПИС ГРУПНЕ СЛИКЕ: Фумети! — Први Балкански фестивал италијанског стрипа: уметничка, културна и дипломатска елита у Новом Саду. На сцени стоје слева на десно: Микол Вјанело, Ана Лацарини, Небојша Кузмановић, Роберто Чинкоти, Селена Даниловић, Ненад Савин и Зоран Васић. Испред сцене: Сибин Славковић, Срђан Савић, Срђан Стаменковић, Радич Мијатовић, Ђампјеро Казертано, Пасквале Дел Векио, Бранислав Керац, Зоран Николић, Зоран Стефановић, Предраг Ђурић, Младен Ољача и Светозар Анђел.

 

У Новом Саду је у петак 24. јуна, у класичном амбијенту зграде и дворишта Архива Војводине, почео нови регионални фестивал од значаја за популарну културу и културну дипломатију. Реч је о Фумети! — Балканском фестивалу италијанског стрипа (Fumetti! — Festival balcanico del fumetto italiano), можда и првој специјализованој манифестацији те врсте ван Италије.

Организатор је Удружење грађана „Обновљена заједница“ из Новог Сада, пројект менаџери су Ненад Савин и Селена Даниловић, Савин је и селектор изложби, а Даниловићева организатор међународног протокола. Уметник Ђула Шанта је аутор примећене  илустрације за плакате који евоцирају значај италијанске врсте вестерна у стрипу, филму и књижевности.

Покровитељи фестивала су Град Нови Сад преко Управе за културу и Република Италија преко Италијанског института за културу у Београду. Архив Војводине је дао своју развијену просторну, кадровску и техничку инфраструктуру, али је пружио посетиоцима и своје друге културне делатности, изложбе и издања.

Стручни и дипломатски партнери фестивала су Удружење стрипских уметника Србије / Центар за уметност стрипа и „Пројекат Растко — Италија“. Фестивал су подржале издавачке куће Нишки културни центар, Удружење „Бранко Плавшић“, Весели четвртак, Систем Комикс, Голконда, Макондо, Комико, Форма Б и друге...

Чланови стручног савета фестивала су аутори и стручњаци Зоран Туцић, Владимир Тополовачки, Зоран Стефановић и Кристијан Релић.

Први дан

Фестивал је почето тематским блоком „Италијански стрип и његова важност за Балкан“ где су поздравне речи одржали менаџер фестивала Ненад Савин, председник савета фестивала Зоран Туцић (послао говор) и Зоран Стефановић, управник Центра за уметност стрипа, који је нагласио: „Италијански стрип је национална школа која за нас носи ноту величанствености — смешу естетског, духовног и људског у савршеној равнотежи. (...) Фумети! – Балкански фестивал италијанског стрипа долази нам у правом тренутку да споји све раздвојене делиће и да покаже срце праве Италије у српској и балканској култури. (...) Са источне стране Јадрана ми сматрамо да италијанска култура може бити поносна на феномен свог стрипа и може му се духовно обратити у временима сваке кризе, па и глобалне.“

Одржана је затим промоција две дивот монографија италијанске серије „Велики Блек“ 1 и 2 у извођењу новосадских уметника Бранка Плавшића, Маринка Лебовића, Светозара Обрадовића и Петра Алаџића. Говорили су издавачи и уредници издања: Зоран Николић, председник Удружења „Бранко Плавшић“, Ниш, који је изнео преглед са аспекта историје српског и југословенског стрипа, као и Срђан Савић, директор Нишког културног центра, угледни истраживач културе и уметности, који је дао тумачење серије „Велики Блек“, дечјег и  авантуристичког штива, са аспекта теорије уметности, што је премијерна анализа ове врсте, не само у нашој култури.

Свечано отварање фестивала је почело у 19 часова, а програм је водила класични филолог – архивиста Сања Демировић. У име управе фестивала је говорио Ненад Савин који је нагласио: „Поред снажне моралне па и педагошке црте коју италијанска школа стрипа, особито Бонелијева негује, она је омогућила и директну сарадњу српских цртача различитих генерација и италијанских сценариста. Сматрамо да тако плодну и успешну сарадњу, као и сам феномен популарности италијанске школе стрипа у Србији треба представити и појаснити на одговарајући начин.“

У име Републике Италије и италијанске културе говорио је Роберто Чинкоти (Roberto Cincotti), директор Италијанског института за културу у Београду (Istituto Italiano di Cultura, Belgrado) који је истакао посебност ове прилике и оваквог концепта манифестације, дао своје мишљење о важности уметности стрипа у култури, али и значају фестивала за културну дипломатију и рецепцију италијанске културе у Југоисточној Европи, у светлу све бољих културних односа две земље.

У име домаћина, али и српске културе и науке, говорио је директор Архива Небојша Кузмановић, историчар, теоретичар, писац и међународни културни делатник. Он је изразио задовољство сарадњом са овим фестивалом у добу када Архив, осим својом ужом функцијом, доприноси својом инфраструктуром и стручњацима култури Новог Сада и елитним културним програмима.

Отворена је затим међународна групна изложбе на којој учествују ствараоци са обе стране Јадрана, добро познати читаоцима на више континената: Пасквале дел Векјо (Pasquale del Vecchio), Ана Лацарини (Anna Lazzarini) и Ђампјеро Казертано (Giampiero Casertano) из Италије, као и Бранислав Керац, Дарко Перовић и Стеван Субић из Србије. У природном амбијенту дворишта Архива искоришћен је амфитеатар за догађаје, али и изложбени простор на отвореном где је приказан пројекат „Маусарт“ међународно прослављеног новосадског уметника Градимира Смуђе.

Осим свечаних гостију, присутни су као посетиоци били и угледни аутори италијанских и других серија Сибин Славковић, Радич Мијатовић и Младен Ољача, као и истраживачи и издавачи Вук Марковић, Предраг Ђурић, Светозар Анђел и други.

Паралелно се одржава тржница стрипова италијанских и српских стрипова угледних издавача, са попустима за породичну публику. Поштоваоци стрипа и сви љубитељи уметности могли су добити оригиналне цртеже гостујућих уметника.

Други дан

Свог другог дана, у суботу 25. јуна, фестивал Фумети! је на пар сати био угрожен, чак и прекинут: кишна олуја свуда у Србији, а посебно снажна и бујична у Новом Саду, омела је програме на отвореном и спречила Новосађане да дођу.

Стотине изложених књига и скупа електронска опрема су спасене, али је требало времена док посетиоци нису почели да пристижу, али је у касно послеподне програм обновљен. И другог дана посетиоци су могли да виде две аналогне изложбе и једну дигиталну.

Фестивал стрипа је послужио да љубитељи уметности упознају и друге изложбе у Архиву: о Србима на простору Руског царства у 18. и 19. веку; „Rewomen - Европско женско сећање“; о Мексику у српској штампи 19. и 20. века итд.

Изванредно документовано предавање „Италијански стрип у српској и југословенској култури: Албуми“ одржао је београдски истраживач и колекционар Владимир Тополовачки, аутор главне регионалне едиције „Бесконачни итинерер кроз свет стрип албума“. Он је представио историјски развој италијанског стрипа, његове почетке у периодици Србије и Југославије, као и преглед данашњих едиција. У публици је било више истакнутих уредника, издавача и других стручњака, који су закључили да су многе податке први пут чули овом приликом. Водитељ је био З. Стефановић.

Издавачка кућа Форма Б из Београда је, кроз гостовање уредника Илије Мировића, представила своја издања која су у последње време привукла велику пажњу широм региона, нарочито графички романи по ремек-делима српске културе у извођењу Гезе Шетета: „Горски вијенац“ и „Луча микрокозма“ Петра II Петровића Његоша и „Хајдуци“ Бранислава Нушића. Ту су и монографије најпознатијих новосадских серија за децу из 1980-их, пре свега „Лијанко“ Радича Мијатовића и Душана Вукојева, као и „Шрафко“ Вукојева. Уз то, овај издавач већ годинама објављује популарне италијанске серије као што су „Брендон“, „Морган Лост“ и „Дечак са Дивљег Запада“ („Тим и Дасти“), па је публика чула и неке интерне детаље о  издавачком партнерству Италије и Србије. Водитељ је био З. Стефановић.

Од посебног културног и емотивног значаја за све Новосађане била је промоција издања Лунов Магнус стрип бр. 999, „Велики Блек: Кавез“, цртача Маринка Лебовића и сценаристе Светозара Обрадовића. Новосадску Дневникову едицију, култну на просторима бивше Југославије, сада наставља ИК Голконда из Београда, коју су представили Бојан Зрнић и Иван Катанић. Публика је чула много података о младој издавачкој кући, која је за мање од четири године објавила скоро стотинак књига. Осветљена је и неизвесна судбина стрипа "Кавез", који је добио чак три издања: осим италијанског у брошираном повезу, у Србији је 2021. изашла монографија Лебовића и Обрадовића у Нишу, а сада је прича објављена и као броширано издање за српске киоске. Овим се обнавља сећање на значајног европског сценаристу Обрадовића, који је преминуо 2020, али се у жижу ставља и изванредни цртач Лебовић, који је одавно заслужио ова признања и високо вредновање. Водитељ је био З. Стефановић.

Млади ликовни уметник из Новог Сада Зоран Јовичић представио је италијанско издање стрипа „Мојсије — дан у Рају“ по сценарију Маура Канавезеа, који је и синеаста (Mauro Canavese, „Moses — Un altro giorno in Paradiso“, Ferrogallico, 2021). Посетиоци су проведени кроз виртуелну изложбу, али су и добро упознати  са фабулом овог дела, које је већ привукло пажњу у Италији јер се бави најконтроверзнијим социолошким, етичким и (транс)хуманистичким питањима нашег доба. У предговору Карломано Адинолфи пише: „Главни јунак Мојсије види оно о чему сањају велики луткари, фанатици утопије, гласници оног о чему наводно Господ сања. Њихови најскривенији, најинтимнији снови нису ништа друго до архетипске жеље сваког људског бића: љубав, породица, заједница са којом се дели судбина. Односно, управо све оно што су они принели да буде уништено у име њиховог Раја”. У изгледу је и дугометражни филм који ће сигурно изазвати бурне реакције. Може се очекивати  и српско издање стрипа, јер су на фестивалу књигу запазили српски издавачи. Водитељ је био Н. Савин.

Велику пажњу присутних привукла је промоција српског превода издања „Једна прича: Трећи дан“ цртача Стевана Субића и сценариста Марка Нучија и Исака Фридла (Marco Nucci, Isaak Friedl: Le Storie 65 — Il terzo giorno, Sergio Bonelli Editore), чији је издавач у српском преводу Весели четвртак, Београд. Субић је зрењанински уметник, страсно посвећен свом раду и већ међународно примећен, нарочито радом за највеће светске издаваче — француске, италијанске и америчке — на кључним серијама као што су Конан, Тарзан и Адам Вајлд. Овај рад је омаж Лавкрафту и класичном облику страве, а има посебно место у цртачевом опусу и италијанској каријери. У Србији је објављен, ексклузивно, као монографско издање за књижаре. Гост је био и уредник Душан Младеновић, а програм су водили Душан Мајкић и Петар Клаић, двојац емисије „Стриповедач“, познате регионалним љубитељима популарне културе.

Врхунац фестивала је био у суботу увече на заједничкој трибина „Поглед аутора на стрип уметност“, где су учествовали Пасквале дел Векјо, Ана Лацарини, Ђампјеро Казертано, Бранислав Керац, Дарко Перовић и Стеван Субић. Програм су водили Ненад Савин и Зоран Стефановић, а врло нијансирану расправу успешно је преводила Микол Вјанело. Аутори су одговарали на питања која су деловала једноставно, али су припремана са намером да уметници дају исповести на начин на који то нису до сада радили: „Који вам је био најдражи италијански стрип у детињству? Који је данас? Којег бисте италијанског аутора препоручили балканској и светској публици? Да ли је стрип важан колико и друге уметности и може ли да да ремек-дела? У чему је посебност италијaнске школе стрипа?...ׅ“ Овако постављена питања су довела до детаљне и ретко отворене размене мишљења, на велико задовољство публике која је присуствовала посебном културном догађају.

Закључак трибине — од великог значаја за историчаре и теоретичаре уметности — био је да посебност италијанског стрипа лежи у две главне чињенице. Прва је у томе што италијански стрип стимулише стварање слободних ауторских личности, а не епигона. Такође, за разлику од других школа, италијанска тежи елеганцији и у својим најбољим делима гаји равнотежу свих елемената: приповедних, ликовних, забавних, идејних, етичких, културних, еколошких...

Трећи дан

Трећег дана, у недељу 26. јуна, настављено је цртање за посетиоце, као и тржница стрипова италијанских и српских стрипова.

Фестивал је завршен представљањем изложбе Градимира Смуђе „Маусарт у Венецији“ и промоцијом најновијег издања овог светски познатог аутора, иначе Новосађанина који је дуго живео и у Италији: „Винсент и Ван Гог; Три луне“ (Локомотива, Београд 2022).

Посетиоци су нарочито остали импресионирани стрипом по сценарију Тјерија Жора о мишу Маусарту, једном од визуелно најљупкијих радова у историји српског а можда и европског стрипа, овако најављеног: „Не тако давно, Маусарт и читава његова породица живела је у клавиру званичног дворског музичара краља Аустрије. Али недавни догађаји и слава коју је стекао, променили су мишу његов свакодневни живот и сада путује по целој Европи, далеко од сигурних, једноставних клавирских дирки. Концертну турнеју завршава у Италији, у Венецији за време карневала…"

Као пратећи програми фестивала Фумети! сва три дана биле су пројекције екранизованих стрипова Виџеја Васкета и музички програм Диџеј Стрит вајз, што је обојило атмосферу у погодном амбијенту Архива у центру Новог Сада, са лепом природом у дворишту и пространом зградом. Сви догађаји су видео и фотографски професионално снимани, па ће бити доступни и онима који нису били физички присутни.

Резултати прве године фестивала Фумети!

Упркос многим ванредним околностима, али и одређеним организационим проблемима који прате сваки нови подухват, Фумети! је испунио већи део плана и скоро цео најављени програм.

Није одржано предавање „Песме истарског и лигурског ветра: Сергеј Соловјев међу Италијанима 1941–1975.“ Зорана Стефановића. Такође, отказан је преглед најновије издавачке продукције албума италијанских аутора на српском, јер је констатовано да један део битних издавача није благовремено добило позиве за промоцију. За оба догађаја је организатор најавио скоро одржавање.

Може се оценити да је нова регионална манифестација успешно рођена и да је остварив план да буде редовна годишња. Даљи развој ће бити у професионализацији подухвата и, нарочито, у омасовљењу публике.

Својом специјализацијом Фумети! — Балкански фестивал италијанског стрипа је освежио културно-уметничку понуду ширег региона, колико елитну толико и популарну, намењену посетиоцима свих генерација и врста из Новог Сада, Србије и Југоисточне Европе. •

 

 

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.