„Линије фронта, Први светски рат 1914–1918” — едиција и изложба у Народној банци Србије (9-27. новембар)

05 linije-fronta-stripblog

Изложба „Линије фронта, Први светски рат 1914 – 1918“ почела је од 9. новембра од 17 и 30 у Народној банци Србије (на Славији). Поставка ће бити ту до 27. новембра и за то време посетиоци ће моћи да се упознају са овим пројектом.

Пројекат „Линије фронта, Први светски рат 1914–1918” – серије антологија кратких стрип прича на тему Великог рата је настао у сарадњи издавачке куће Систем Комикс и Француског института у Београду, на српском и француском језику.

-Повод за сусрет и креативни дијалог аутора из региона и Француске је настао у тренутку обележавања сто година од Великог рата који је на специфичан начин повезао Србију и Француску а сада тој вези почаст одају најбољи ствараоци девете уметности – стрипа, из ових земаља, стоји на Фејсбук страници позива за сутрашње отварање изложбе у тексту стрип аутора Павла Зелића.

Тема стрипова који чине „Линије фронта“ су не само пресудни историјски догађаји, победе и порази, већ и катастрофалан утицај Великог рата на живот обичних, наизглед малих људи, који причају велике приче. Међу ауторима се налазе звучна имена европског стрипа: Rodolphe, Bruno Falba, Philippe Zytka, Olivier Dobremel Dobbs, Алекса Гајић, Дарко Перовић, Драган Пауновић, Зоран Јањетов, Зограф, Дражен Ковачевић, Милан Јовановић, Рајко Милошевић Гера, Michel Dufranne, Frederic Bertocchini, Игор Кордеј, Милорад Вицановић Маза и други, не само из Француске и Србије већ и других земаља Балкана. Укрштањем њихових уметничких и дубоко личних погледа на сукоб који се догодио век раније, „Линије фронта“ истражују остатке колективног несвесног и материјал и теме пренете са колена на колено.

- Ово издање има за циљ да данашњој омладини приближи велику трагедију која је уздрмала 20. век и да подсети на то да су управо Србија и Француска у њој процентуално имале највише жртава, написао је у предговору прве књиге Жан-Пјер Верне, историчар и сценариста, написа је Зелић на Фејсбук страници позива за отварање изложбе. 

Објављивање стрип албума Линије фронта подржали су Министарство културе републике Србије и званична Мисија за обележавање стогодишњице Првог светског рата у Француској.

На великој ретроспективној изложби у Народној банци Србије од 9. новембра 2018. па све до 27. новембра ће бити приказане најрепрезентативније приче из досада седам објављених антологија, како би се у тренутку када се обележава стогодишњица примирја у Великом рату на симболичан начин заокружила и прича о стриповима који су на достојан начин одали почаст херојима без којих ни нас не би било.

Кустоси изложбе су, уредник Систем Комикса Игор Марковић, продуцент и аутор Павле Зелић, организатор и представник Систем Комикса Алекс Маркс.

Биографије и фотографије аутора (осим ако другачије није назначено) су под лиценцом Creative Commons: Ауторство-Делити под истим условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Internationalcreativecommons.org
• За слике уметничких дела је дозвољено академско коришћење и поштена употреба.

Biographies and photos of the authors (unless otherwise noted) are licensed under Creative Commons: Attribution-Share Alike Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International
• Artworks images are allowed for academic and fair use.